TeemuTorssonen

Koira, ihmisen paras ystävä on petetty ihmisen toimesta

  • Koiranpentuja menossa kohti tuskallista kuolemaa Etelä-Koreassa. Ihminen on pettänyt parhaan ystävänsä. Kuva KoreanDogs.org.
    Koiranpentuja menossa kohti tuskallista kuolemaa Etelä-Koreassa. Ihminen on pettänyt parhaan ystävänsä. Kuva KoreanDogs.org.

Huomenna sunnuntaina pidetään Helsingissä Narinkkatorilla (alk. klo 12.00) mielenosoitus koirien ja kissojen julmaa kiduttamista vastaan liittyen Aasian koiranlihamarkkinoihin varsinkin Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Koiranlihamarkkinoissa kysymys ei ole vain ruokakulttuurista ja eläinten tappamisesta ruoaksi, vaan eläimiä tietentahtoen kidutetaan mitä julmimmilla ja painajaismaisimmilla tavoilla. Koirien ennen kuolemaa kokeman voimakkaan pelon ja kivun nähdään myytin mukaan vaikuttavan positiivisesti syötävään lihaan. Pelkoa koirille aiheutetaan kiduttamisen lisäksi sillä tavalla että ne joutuvat katsomaan kun niiden lajitovereita kidutetaan esimerkiksi nylkemällä elävältä. Kysymys on laajamittaisesta toiminnasta joka koskettaa miljoonia eläimiä – koiria ja kissoja vuosittain.

Eläinsuojelurikokset ja eläinoikeusrikokset jotka tapahtuvat esimerkiksi silloin kun koiria poltetaan elävältä, nyljetään elävältä ja/tai koirien jalkoja katkaistaan kivun tuottamisen vuoksi, eivät ole sellaisen valtion toimintaa joka voi kutsua itseään sivistysvaltioksi. Toisten valtioiden jotka ovat sivistysvaltioita täytyy tuomita tällainen julmuus. Joidenkin kansalaisten toimesta Suomessa huomenna mielenosoituksen myötä tällainen julmuus tuomitaankin. Myös muissa valtioissa on mielenosoituksia aiheeseen liittyen. Kuitenkin näen että myös valtiollisesti Suomen tulisi tuomita tällainen järjestelmällinen eläinten kiduttaminen ja eläinsuojelurikos.

Kyllä, meillä Suomessakin on omat ongelmamme liittyen eläinsuojeluun, kuten viime syksyn teurastamokohutkin osoittavat. Mutta se mitä tapahtuu koirille ja kissoille liittyen koiranlihamarkkinoihin, on jotakin aivan muuta. Järjestelmällisyys, tarkoituksenmukaisuus ja motiivit miksi niitä tehdään ovat aivan eri sarjassa eläinsuojelurikoksiin liittyen.

Suoranaisesti väheksymättä muita eläinlajeja näen että koiran ja ihmisen välillä on erityinen suhde. Koiraa ei turhaan sanota ihmisen parhaaksi ystäväksi, vaan koira lajina on jalostettu olemaan esimerkiksi ihmisen ystävä, avustaja, auttaja, suojaaja ja pelastaja. Koirat on jalostettu luottamaan ihmiseen.

Koirat ovat taistelleet Suomen itsenäisyyden puolesta ja minutkin on koulutettu Suomen puolustusvoimissa taistelemaan isänmaan puolesta koira taistelutoverina. Minun ja muiden ihmisten henki olisi koirien kykyjen varassa sota- tai konfliktitilanteessa. Suomessa koirat auttavat ihmisiä myös silloin kun he ovat kateissa, poliisin ja rajavartijan avustajina yms.

Esimerkiksi Etelä-Koreassa koiranlihamarkkinat ja siihen liittyvä koirien ja kissojen kiduttaminen tapahtuu Etelä-Korean hallinnon hiljaisella hyväksynnällä, koska koiranlihamarkkinoita halutaan pitää yllä. Kaikkien sivistysvaltioiden tulisi tuomita ne valtiot jotka tekevät järjestelmällisiä eläinsuojelurikoksia. Mahatma Gandhia lainatakseni: ”Kansakunnan suuruus voidaan mitata siitä kuinka se kohtelee eläimiään.”

Emme saa pettää koiraa, ihmisen parasta ystävää ja sen luottamusta meihin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hyvä, jos mielenosoituksella olisi jotain vaikutusta. Ehkä tieto tihkuu Aasiaan, vaikkakin on vaikea sanoa tapahtuuko sitä merkittävästi ja mikä sen vaikutus on. Jos Pekingissä pidettäisiin mielenosoitus vaikkapa suomalaisten turkistarhausta vastaan, se ehkä olisi jopa uutisarvoinen asia täällä. Mutta olisiko sillä oikeasti paljoa vaikutusta?

Käsittääkseni ainakin Kiinassa suhtaudutaan koirien kiduttamiseen ja syömiseen yleisesti melko kielteisesti. Kysehän on aika pienen väestönosan oudosta perinteestä ja muu väestö kyllä paheksuu sitä enemmän tai vähemmän, vähän kuten muu Eurooppa paheksuu Espanjan härkienkidutusta. Pyrkimyksiä kieltää koirien syönti on ollut, joskaan ne eivät ole olleet kovin painokkaita.

Koirat ovat sinällään suosittuja lemmikkieläimiä Kiinan keskiluokan keskuudessa ja omistajat joutuvat alati pelkäämään niiden varastamista ruoaksi. Toisaalta hallinnon suhtautuminen lemmikkikoiriin on ollut nuivaa (pun intended), johtuen sekä terveys- että ideologisista syistä. Naapurisopuongelmatkin varmasti vaikuttavat. Nämä voivat heijastua myös suhtautumisessa koirien kohteluun.

Niin muuten, eikö kannattaisi ennemmin osoittaa mieltä härkien kidutusta vastaan, johon me suomalaiset sentään pystymme EU-tasolla jotenkin vaikuttamaan? On suomalaisia meppejä ja kaikkea. Lokakuussahan EU-parlamentti äänesti härkätaisteluhärkien kasvatuksen maataloustukia vastaan. Valitettavasti en löydä tarkkoja äänestystuloksia mistään, miten suomalaiset mepit äänestivät.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Totta kai mielenosoituksella on vaikutusta. Vaikutus ei välttämättä ole se, että kiinalainen koiran- ja kissankiduttaja tai eteläkorealainen koirafarmin pitäjä suomalaisen mielenosoituksen huomaa. Koirien ja kissojen kiduttamiseen esim. Etelä-Koreassa voi mielestäni vaikuttaa esim. kahdella tavalla: 1) tiedottaa ihmisiä asiasta ja 2) tukea paikallisia aktivisteja taloudellisesti, koska he paikallisina tietävät toimintaympäristön hyvin ja näin he voivat asiaan tehokkaammin vaikuttaa. Huominen mielenosoitus vaikuttaa positiivisesti kohtaan 1, jonka seurauksena esim. kohta 2 voi toteutua paremmin.

Myös mielenosoituksen suuruus vaikuttaa meillä kansallisella tasolla. Mielenilmauksen kautta Suomen valtio voi saada kimmokkeen myös esittää paheksuntansa asian johdosta, kuten myös erilaiset yhdistykset ja/tai valtion elimet(tällaista on itseasiassa tämän asian piirissä tapahtunutkin esim. Italiassa). Yleisen mielipiteen ollessa kriittinen - ja sen yhtenä äänenä ovat mielenosoitukset - myös kansainvälisissä suhteissa järjestelmällistä eläinrääkkäystä toteuttaviin valtioihin liittyen voi tapahtua paheksunnan ilmaisua.

Etelä-Koreassa kiduttaminen koskee miljoonia eläimiä vuosittain, joten siellä tilanne on todella huono, vaikka Kiinassa koirien ja kissojen syönnin ja huonon kohtelun paheksunta onneksi on lisääntynyt. Toki härkätaistelut ovat eläinsuojelullinen ja eläinoikeudellinen epäkohta, johon myös on hyvä kiinnittää huomiota. Eivät nämä kaksi aihetta osoittaa mieltä mitenkään sulje toisiaan pois.

Suomen mielenosoitus on yksi ääni, muiden valtioiden mielenosoitusten joukossa. Pääasia kuitenkin on, että mielenosoitusten kautta äänen saavat ne, jotka eivät itseään voi puolustaa, eli julmasti ihmisen kiduttamat koirat ja kissat. Ja toivottasti tulevaisuudessa myös härät ja muut eläimet.

(edit. kieliop.)

Toimituksen poiminnat