TeemuTorssonen

Eläinsuojelu ja kipu

  • Kuva: Shpernik088
    Kuva: Shpernik088

Parhaillaan on tekeillä eläinsuojelulain uudistus. Eläinsuojelulaki pyrkii varmistamaan etteivät ihmisten kanssa tekemisissä olevat eläimet kärsisi turhaan. Kipu on iso osa sitä eläinten turhaa kärsimystä mitä ihminen aiheuttaa.

Kaikki ovat joskus kokeneet/kokevat kipua, pientä tai suurta kipua. Usein kuitenkin juuri eläimet joutuvat kokemaan voimakasta ja haltuunottavaa kipua ihmisten toiminnan vuoksi. Hyvin usein kaikista lamaannuttavin kipu ja kärsimys eläimille tulee silloin kun eläinten elämä päättyy ihmisten käsissä. Turhaa kärsimystä ja kivun tuottamista ihminen voi omalla toiminnallaan välttää.

Miksi kipu on olennaista olemisessa? Ihmisyksilöillä ja eläinyksilöillä esiintyy tarpeita, pyrkimyksiä ja itsensä toteuttamista. Voimakas kipu vie kaiken tämän pois. Yksilö haluaa vain että kipu loppuu, se on sillä hetkellä yksilön suurin halu, tarve ja pyrkimys. Itsensä toteuttamiselle ei ole voimakkaan ja hallitsevan kivun tilassa sijaa, yksilön olemuksen ja olemassaolon toteutumiselle ei ole sijaa. Silloin kun maailma ja todellisuuden ”osat” eivät ole olemassa olemuksensa ja olemassaolonsa mukaisesti, maailma ja todellisuus eivät ole sellaisia kuin ne voisivat olla, kuin niiden kuuluisi olla, kuin niiden olisi hyvä olla.

Ihmiseläimellä on valtaa vaikuttaa maailmaan ja todellisuuteen. Olemmeko oikeasti maailmaa ja todellisuutta järkyttävä ja sen olemista ja toteutumista häiritsevä ja ehkäisevä voima koska olemme välinpitämättömiä, tietämättömiä, itsekkäitä ja raakoja? Olemme välinpitämättömiä, tietämättömiä, itsekkäitä ja raakoja kun toimimme eläinten kanssa, sillä usein ihmisten käsissä eläimet kärsivät ja kokevat kahlitsevaa kipua. Näin emme vain kiduta eläimiä, vaan viemme myös maailmalta ja todellisuudelta pois jotakin mitä se voisi olla.

Useat eläinlajit ovat alistettuja meidän valtaamme ja hyödymme(hyöty ajatellen lyhyesti ja pinnallisesti) paljon eläinten kustannuksella, eläinten kärsimyksen ja kivun kustannuksella. Tämäkin asetelma huomioiden meidän täytyy olla aiheuttamatta turhaa kärsimystä ja kipua eläimille. Olemme sen vähintäänkin velkaa eläimille ja omaakin olemassaoloa ajatellen niin täytyy tehdä myös maailman ja todellisuuden vuoksi. Sillä - vaikka itsekeskeisyydessämme välillä unohdamme - me ihmiset olemme tässä maailmassa ja todellisuudessa kokonaisuuden yhtenä osana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset