TeemuTorssonen

Suomen sosiaaliturva passivoi jopa kiinalaisen

  • Kuva: Photocapy
    Kuva: Photocapy

Opiskelujeni  kautta olen tutustunut myös kiinalaisiin  maahanmuuttajiin.  Eräs tuttavani opiskelee Jyväskylän yliopistossa ja koska hänellä on oleskelulupa Suomessa, hänen puolisonsa on oikeutettu tulemaan Kiinasta Suomeen.  Puolison oli myös tarkoitus opiskella Suomessa,  mutta hän ei saanut opiskelupaikkaa. Sen sijaan hän sai luvan oleskella Suomessa ja näin oikeuden suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Kun tapasin hänet kysyin siihen malliin,  että joko olet saanut töitä tai että mitä töitä olet hakenut, niin  yllätyksekseni ja  pettymykseksi  sain kuulla vastaukseksi että hän ei ole hakenut töitä,  koska hän halusi vain katsella elokuvia ja maata sängyssä.  Hän lisäsi vielä että Shanghaissa piti tehdä paljon töitä.  Olin yllättynyt koska minulla on ollut ajatus että kiinalaiset maahanmuuttajat ovat sellaisia jotka haluavat työskennellä Suomessa tai olla muulla tavalla aktiivisia. Pettynyt olin siitä että kiinalainenkin maahanmuuttajat on siirtynyt niiden maahanmuuttajien joukkoon jotka Suomessa nauttivat suomalaisten rakentamasta hyvinvointivaltiosta antamatta oikeastaan mitään takaisin.

Ystävyytemme joutui ehkä hieman koetukselle,  koska sanoin hänelle suoraan tyyliin että mielestäni ei ole hyvä asia että et edes hae töitä, sillä Suomessa on jo tarpeeksi maahanmuuttajia jotka käyttävät hyväksi suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. En voinut olla sanomatta tästä asiasta siinäkin mielessä,  että kuukausia sitten hänen puolisonsa sanoi suomalaisia laiskoiksi.  Ystävyytemme ei tähän kariutunut vaan keskustelimme asiasta lounaan ääressä ja muutenkin suomalaisen ja kiinalaisen yhteiskunnan eroista ja maahanmuuttopolitiikan eroista.

Kiinalainen itsekin ihmetteli sitä, että Suomi antaa hänelle aivan liian paljon rahaa.  Ainoa mitä hänen täytyi tehdä on käydä kielikurssilla josta ilmeisesti vielä maksetaan erillinen korvaus runsaskätisten sosiaalietuuksien päälle.  Vertailukohtana kysyin häneltä, että mitä jos minä tulen Kiinaan ja sanon esimerkiksi lentokentällä että venäläiset haluavat tappaa minut ja vainoavat minua niin saanko turvapaikan tai voinko olla Kiinassa?  Hän sanoi että ei Kiina kyllä sinua ota maahansa tai muuta sellaista. No onneksi reilua peliä esiintyy kuitenkin juniori- jalkapallossa.

Mielestäni maahanmuuttajille jaettavia sosiaalietuuksia pitäisi harkita uudelleen. Sosiaalietuuksien kautta muodostuneita vetovoimatekijöitä tulee poistaa. Jos nykyinen järjestelmä onnistuu passivoimaan kiinalaisetkin, niin kuinkahan hyvin se motivoi joidenkin muiden kulttuurien edustajia olemaan aktiivisia työntekijöitä, jos näillä ryhmillä lähtökohtaisesti työntekemisen motivaatio ei ole samalla tasolla kuin kiinalaisessa yhteiskunnassa - tai ei “edes”luterialaisen työmoraalin tasolla?


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siis aivan kamala ja paha sosiaaliturva, kun kiinalainenkin passivoituu ja joutuu turmiolle. :-D

Vain harva suomenkieltä osaamaton maahanmuuttaja työllistyy. Tästä syystä eivät ole yleensä samalla viivalla työnhaussa suomalaisten kanssa. Valitettavasti englanninkielen taitokaan ei riitä. Pitää olla sujuva kirjallinen suomenkielen taito.

Jos lukijat miettivät omaa työyhteisöään niin pärjäisikö siellä esimerkiksi englannin kielen taidolla?
Sähköpostiviestintä ja dokumentaatio?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Jos maahanmuuttajat eivät ole samalla viivalla suomalaisten kanssa työnhaussa(ja työntekomahdollisuuksissa), niin pitääkö heidän olla samalla viivalla työttömyysetuuksissa ja muissa etuuksissa jotka maksetaan verorahoilla?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos on maassaolon peruste niin pitää olla ja on velvoite osallistua kotouttamisena järjestettävään suomen kielen opiskeluun. Onko maassaolon peruste ajan tasalla kuvaamassasi tilanteessa se on sitten eri asia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
niin pitääkö heidän olla samalla viivalla työttömyysetuuksissa ja muissa etuuksissa jotka maksetaan verorahoilla?

Jos Timo Soini ei kerro ,niin lueppa itse EU-tiedotteita.
-Tai Europpa 2020 ,tai
-Euro Plus sopimuksesta.
Mitä EU ja EU -maa valtio Suomi on sopinut Kepu,Kok hallituksissa.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #4

Suomen tulisi erota EU:sta. Pohdin tuota samalla viivalla olemis-kysymystä lähinnä periaatteelisella tasolla, mutta kiitos sopimusvinkeistä!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kuinka monta maksutonta opiskelijapaikkaa kiinalaiset korkeakouluopiskelijat ovat vuositasolla vieneet suomalaisilta?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #29

Jonkin verran ja siihen päälle sitten vielä yksittäiset kurssipaikat.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #30

Opiskelupaikkoja korkeakouluissa eivät ulkomaalaiset opiskelijat juurikaan vie suomalaisilta, paitsi ehkä englanninkielisistä koulutusohjelmista, joissa ulkomaalaisia opiskelee paljon. Lyhyemmät vaihto-opiskelut hoituvat korkeakoulujen välisillä yhteistyösopimuksilla, eivätkä ne näin ollen ole pois suomalaisilta opiskelijoilta, sillä opiskelupaikkojen määrät ovat vastavuoroisia.

Ammattikorkeakouluissa ulkomaalaiset saattavat syrjäyttää kotimaisia opiskelijoita tietyiltä aloilta, kun taas yliopistoissa ulkomaalaisten opiskelijoiden läsnäolo lisää kotimaistenkin opiskelijoiden määrää.

"Syrjäytymisvaikutusta ei yleisesti ottaen näy Suomen korkeakouluissa.
Yliopistoissa ja erityisesti lääke-, terveys- ja liikuntatieteen aloilla ulkomaalaisten
määrän kasvu näytti kasvattavan myös kotimaisten opiskelijoiden
määrää.
Ammattikorkeakoulusektorilla näytti siltä, että nuorten koulutuksessa
luonnontieteen alalla kaksi ulkomaalaista opiskelijaa ja matkailu-, ravitsemis-
ja talousalalla viisi ulkomaalaista syrjäyttäisi yhden kotimaisen opiskelijan.
Tulokset ovat kuitenkin alustavia ja niihin tulee suhtautua varoen."

http://www.cimo.fi/instancedata/prime_product_julk...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #30

Paljonko on jonkin verran ja mitä ovat yksittäiset kurssipaikat?
Voisitko nyt myös kertoa sen kielen jolla keskustelet kiinalaisiesi kanssa. Mandariinikiina, suomenkieli tai käykö peräti farsi tai urdu?
Tietomies astu kehiin!

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #38

Vastasin jo toiseen kommenttiisi missä huhuilit kielitaitoni perään.

Esim. yliopistolla on kielikursseja, joihin otetaan vain tietty määrä opiskelijoita. Kaikki halukkaat eivät siis pääse kurssille ja tämä voi viivästyttää sitten opintoja niiden osalta jotka eivät kurssille mahdu(joitakin kursseja järjestetään vain kerran lukuvuodessa tai jopa vain kerran vuodessa). Näillä kielikursseilla sitten on myös vaihto-opiskelijoita.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kyllä kiinalaiset paiskivat töitä jos sitä on tarjolla ja jos työ on kannattavaa. Siis eivät tuet ole ongelma vaan se, että työllään ei tienaa rahaa Suomessa. Verotus ja muu byrokratia vie halut tehdä työtä rahaa tienatakseen.

Ja arvaan että kuvan tytöt ovat työpaikkaallaan nukkumassa kun ei ole työtä mitä tehdä. Tuo oli vielä 1990-luvulla hyvinkin yleinen ilmiö Kiinassa kun kaikille kiinalaisille taattiin työpaikka ja pieni palkka.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kauas ne Kiinalaiset kivimiehet oli täällä nälkäpalkalla? Sai mojot sakot yrittäjä .

Juhani Nurminen

"Ainoa mitä hänen täytyi tehdä on käydä kielikurssilla josta ilmeisesti vielä maksetaan erillinen korvaus runsaskätisten sosiaalietuuksien päälle."

aha - kokeilepa itse

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mitä tarkoittaa runsaskätiset sosiaalietuudet?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Esim. niitä sosiaalietuuksia mitä vastikkeettomasti tai vähävastikkeellisesti Suomen valtio maahanmuuttajille myöntää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

Miten ne ovat runsaskätisiä?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #11

Runsaskätisyyttä voi tarkastella absoluuttisesti ja suhteellisesti. Se millainen elintason suomalaisella sosiaaliturvalla saa on varsin hyvä(asunto, ruoka, terveys, vaatteet, harrastuksiin, vakuutukseen, silmälaseihin jne. Suhteellisesti ajateltuna Suomen maksamat etuudet ovat maailman kärkipäätä. Näillä kahdella mittarilla tarkasteltuna niitä voidaan sanoa runsaskätisiksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #12

Tossa se väärä käsitys sitten tulikin.
Suomessa sosiaaliturva takaa minimin. Mitä se kertomasi runsaskätisyys rarkoittaa käytännössä Suomessa. Kokeiles ja elä työmarkkinatuella, siihen päälle pieni korotus kun olet kielikurssilla ja kenties hieman asumistukea siihen asuntoon ja sinulla on sen kokoinen asunto, jossa sulla on varaa niillä tuilla asua.

Ymmärrän, kun ei ole tietoa tulee vääriä käsityksiä ja levittääneeksi harhaanjohtavia mielipiteitä.
Työmarkkinatuella nyt et kyllä kuukaudessa paljon kaupoista ostele, saat just sen minimin.

Eikö se ole jo motivaattori työntekoon? Miksi työmarkkinatuella olevat eivät ole sankoin joukoin työelämässä? Mieti sitä?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #20

Ironista Jorma kommentoida syyttäen vääristä tiedoista kun itse ei asioista tiedä. Kirjoituksessani kirjoitin sosiaalietuukista, en vain työmarkkinatuesta. Tätä selvitin sinulle jo aiemmin, mutta et nyt oikein ymmärrä. Suomen sosiaalietuudet vastaavat n. 1000-1300 euron bruttopalkaa niille henkilöille joilla ei ole omaisuutta(usein maahanmuuttajilla ei ole), riippuen vähän elämäntilanteesta ja sijainnista. Eli voit tuplata tuon 550€. Siihen vielä n.200€ verotonta kielikurssirahaa päälle.

Niukin aika mitä itse olen elänyt, niin opiskelijana ilman opintolainaa. Käteen jäi vuokran maksun jälkeen 7.25€/päivä,(217.5€/kk) kaikkeen muuhuun, ruokaan, opiskeluvälineisiin, hygieniatarvikkeisiin, matkakuluihin, vaatteisiin jne. Asumismuotona kolmio kahden muun opiskelijan kanssa(toinen ulkomaalainen), arvonnassa sain toisen makuuhuoneen käyttööni. Vuokra koko asunnosta 750€. Muita asuntoja ei ollut vapaana huonon asuntotilanteen vuoksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #31

Onhan se nyt aivan väärä tietoa, kun väittää etuuksia runsaskätisiksi. Siinä jo menee asia "överiksi". Minä otin työmarkkinatuen esimerkkinä ja juuri nettomääräisenä se kertoo elintason mitä voi saavuttaa. Mikäköhän ihmeen 200€ veroton kielikurssiraha? Ei sellaista kellekään anneta? 1000-1300€ bruttopalkka ei ole myöskään mikään runsaskätinen toimeentulo bruttomääräisenä arvioituna.

Jos maahanmuuttaja menee opiskelemaan hän saa ne samat opiskelijan etuudet kuin muutkin, ei yhtään enempää ellei ole pakolainen. Eli siinä elää yhtä niukasti kuin sinäkin elit. Kotouttamiskoulutus, johon kuuluu kielikurssit, tai työvoimakoulutus on aivan eri asia, siinä maahanmuuttjat saavat samat edut kuin muutkin suomalaiset.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #43

Selvittelehän Jorma vähän noita korvaus- ja tukiasioita, niin kyllä se siitä valkenee. Niin ja muuten ei minulle ole kukaan maksanut uusien kielien opiskelusta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #44

Tiedän hyvin mitä kotouttamistoimenpiteiden kohteena oleva maahanmuuttaja saa tukia. Näen joka kuukausi tulot. Ei saa sen enempää kuin suomalaisetkaan tukien saajat.

Pakolaiset ja turvapaikanhakijat saavat tietyissä tilanteissa enemmän ja saavat helpommin asunnon, mutta se on toinen asia se.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuo "erillinen korvaus sosiaalietuuksien päälle" tarkoittaa siis ateriarahaa, olikos se jotain 9 euroa päivässä. Laskettu siis riittämään ateriaan koulun kanttiinissa, mutta epäilemättä on halvempaa tehdä eväät itse ja kaikki säästävät.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Maahanmuuttajia on joka lähtöön. Itselläni on aivan toisenlaisia (lähi-)kokemuksia kiinalaisesta perheenyhdistämisen avulla Suomeen tulleesta – hinku ihan mihin tahansa töihin on kova, vaikka itse olen yrittänyt kehottaa turvautumaan sosiaalietuuksiin, jotta saisi opiskeltua suomea pidemmälle. Epäilemättä se on yksilöllistä, kuten monet asiat.

Työn saamiseksi se kotoistamiskoulutus kielikursseineen on aika oleellista, vaikka jotkut väärinkäyttävät sitäkin, kuten kaikkea. Suomessa on oikeasti aika vaikea saada työtä ilman suomen kielen osaamista. Viimeksi kun etsin MOL:n palvelusta englanninkielistä työpaikkaa Turusta, löytyi ehkä 10 paikkaa, joissa oli sitten aika erityisvaatimukset. Nytkin löytyy yksi kielenkääntäjän työpaikka kiinalaiselle – joka vaatii sujuvaa suomen kielen taitoa, joka maahanmuuttajalle on saatavissa etupäässä sen kotoutumiskoulutuksen kielikurssien kautta.

Maahanmuuttajien sosiaaliturva on aika monimutkainen asia. Emme toki halua, että jos esimerkiksi pakolaiset eivät saa sosiaaliturvaa, he asuvat lähimetsissä takapihojemme läheisyydessä ja keräävät ruokansa roskiksistamme. Jos he löytävät roskiksesta teräaseen, heidän mahdollisuutensa saada elantoa paranevat moninkertaisiksi. Tuskin haluamme sitä?

Perheenyhdistämisten myötä tulleiden osalta tulee kaikenlaisia perhe-elämään ja muuhun liittyviä juttuja, kuten että tuskin haluamme perheenyhdistämisten kautta tulleiden olevan täysin riippuvia puolisoistaan. Valta, tasa-arvo, jnpp. No tämä lienee sellainen etupäässä naisten ongelma, joka tuskin rassaa perussuomalaisten ongelma-alueita.

Tietenkin sitten on se iso juttu, että jos tekee työtä ja maksaa veronsa, millä perusteella olisi eri asemassa suomalaisten kanssa sosiaaliturvan suhteen? Ettäkö ulkomaalaisilta sopii kerätä tuloveroja, muttei antaa sosiaaliturvaa, joka tuloveroista kerätyillä varoilla maksetaan suomalaisille?

Riistokapitalistisesta maasta tulevat eivät toki helposti kykene ymmärtämään hyvinvointivaltion toimintalogiikkaa. Silti kiinalaiset nähdäkseni enimmäkseen arvostavat suomalaista järjestelmää, nähdäkseni toisin kuin monet Lähi-Idästä tulevat, joille nämä kulttuurierot ovat aivan yli ymmärryksen.

Kiinalaisista pitää toki muistaa, että Kiinassa ei juuri makseta veroja eikä muutenkaan piitata mistään laeista. Ylipäätään kunnioitus valtiovaltaa ja lakia kohtaan on olematonta. En oikeastaan tiedä, onko se Suomessa asuvilla kiinalaisilla suurempaa kuin Kiinassa.

    «Vertailukohtana kysyin häneltä, että mitä jos minä tulen Kiinaan ja sanon esimerkiksi lentokentällä että venäläiset haluavat tappaa minut ja vainoavat minua niin saanko turvapaikan tai voinko olla Kiinassa? Hän sanoi että ei Kiina kyllä sinua ota maahansa tai muuta sellaista.»

Tässä menee nyt vähän puurot ja vellit sekaisin, jos vertaat turvapaikanhakijoita perheenyhdistämisiin (esimerkkitapauksesi).

Kyllä Kiinaan käsittääkseni saa oleskeluluvan perhesiteen perusteella, joskin se on ilmeisesti aika erilainen järjestely kuin Suomessa. Kiinalaiset myös sinällään suhtautuvat turvapaikanhakijoihin positiivisimmin koko maailmassa. Kuitenkin Kiinassa on väkilukuun nähden hyvin vähän pakolaisia ja hekin ovat lähes täysin lähialueilta.

Kiinassa maahanmuuttaja saanee täsmälleen saman sosiaaliturvan kuin kaikki kiinalaisetkin. Eli ei yhtään minkäänlaista.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Vertailukohta oli lähinnä vain kuvaamaan yleistä eroa maahanmuuttopolitiikassa. Perheenyhdistäminen on paljon vaikempaa Kiinan suntaan ja käsitykseni mukaan vainotunkin on hankala saada Kiinasta turvapaikkaa, kun Suomen suuntaan oleskelulupa ja etuudet irtoavat jo perheenyhdistämisen kautta.

Joo, voihan kiinalaiset suhtautua positiivisesti pakolaisiin, mikä sitten on käytäntö? Tai ehkä suhtautuminen on positiivista, koska pakolaisia Kiinassa on niin vähän. Esim. viime vuoden syksyllä Kiinassa oli 9 pakolaista ja reilu 20 turvapaikanhakijaa. Maassa jossa on yli miljardi ihmistä! Vaikka Kiina ottaisi kaikki Syyrian vajaa 5 miljoonaa pakolaista, se olisi vain 3.5 maahanmuuttajaa 1000 kiinalaista kohden. Kun esim. turkissa vastaava luku on n.24/1000. Kuten artikkelikin kysyy, miksi Kiina ei ota vastaan pakolaisia? http://foreignpolicy.com/2016/02/26/china-host-syr...

Kuten artikkeli tuo esille, Kiinassa on vastahakoisuutta ottaa vastaan pakolaisia. Mielestäni Kiinassa esiintyy myös suoranaista rasismia ja ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Käyn aika usein äitini asioilla ja samalla reissulla sitten aina se ruokailu on esillä. Usein viereisestä kiinalaisesta tulee otettua Pekingin kanaa..annokset runsaat, hyvin maustettu, edulliset ja sitä ystävällisyyden määrää. Suomen kieltä sen mitä vaan osataan, ja kiitokset päälle. Mies verhon takana tekee annoksia aamusta iltaan, nainen toimii rahastonhoitajana. Jos tästä porukasta jotain negatiivista löytää, niin täytyy ihmetellä. Näille maahanmuuttajille ainakin oma arvostukseni.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Kirjoitukseni ei suoranaisesti ollut kritiikki kiinalaisia kohtaan. Itse asiassa siinä implisiittisesti sanottiin kiinalaisia ahkeriksi. Näin yleisesti kiinalaisista löytyy negatiivista niin kuin kaikista muistakin - vaikka heitä on totuttu pitämään maahanmuutton "lempilapsina" meillä Suomessa. Itse esim. en pidä kiinalaisista(ja kiinalaisen kulttuuriin piirteestä) jotka kannattavat ja tukevat koirien elävältä keittämistä ja elävältä nylkemistä ym. sairaan julmaa kidutusta. Myös muidenkin eläinten kuin koirien kidutusta. Suoran kiduttamisen lisäksi he tukevat ja kannattavat sitä ostamalla kidutettua koiranlihaa ja muiden eläinten lihaa(esim, kissojen). Tästäkin olen keskustellut Suomessa olevien kiinalaisten kanssa ja osalle ei ole mikään ongelma ostaa ja syödä eläintä jolle on annettu sähköiskuja, revitty kieli suusta ja sen jälkeen nyljetty elävältä. Tässä meillä on eroja toisiin eläviin suhtautumisessa ja moraalissa. Omanlaistaan sadismia, raakuutta ja julmuutta piilee kiinalaisten hymyn ja kohteliaisuden takana.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kiinassa maahanmuuttaja saanee täsmälleen saman sosiaaliturvan kuin kaikki kiinalaisetkin. Eli ei yhtään minkäänlaista."

Tässähän tuli esille asian ydin. Eipä tuohon tarvitse enempää kommentoidakaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

7 § (14.5.2010/358) (Vanhasen II-hallitus-10/kepu/kok)

Sosiaaliturva-asetus ja perusasetus

Tämän lain mukaista etuutta määrättäessä otetaan tarvittaessa huomioon, mitä seuraavissa asetuksissa säädetään:

1) sosiaaliturvajärjestelmien soveltamisesta yhteisön alueella liikkuviin palkattuihin työntekijöihin, itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja heidän perheenjäseniinsä annettu neuvoston asetus
(ETY) N:o 1408/71 (sosiaaliturva-asetus); (ETY-Kekkonen/E.Aho/Kepu/kok)

2) sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus
(EY) N:o 883/2004 (perusasetus).(E.Aho ,kepu/kok)

Pekka Pylkkönen

Minullapa on ihan suomalaisiakin tuttuja jotka eivät edes halua tehdä muuta kuin pelata tietokonepelejä ja maata sohvalla. Eikä takana ole työuraa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Huolestuttavinta on, että sosialiturva passivoi valtavan määrän suomalaisia. Eipä ole enää montaa suomalaista työkaveria minulla. Puhutaan kieliä, joita en itse ymmärrä. Taidan siis minäkin pian passivoitua. Sillä perusteella voi sanoa, että lukuisa joukko maahanmuuttajia kyllä työllistyy.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Voit hakea itsellesi oleskelulupaa perhesiteen perusteella, jos aviopuolisosi on saanut Suomesta oleskeluluvan. Aviopuolisoihin rinnastetaan myös samaa sukupuolta olevat henkilöt, jotka ovat rekisteröineet parisuhteensa.

Oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että toimeentulosi Suomessa on turvattu muutoin kuin yhteiskunnan maksamilla etuuksilla. Toimeentulosi on oltava turvattu esimerkiksi Suomessa asuvan perheenkokoajan palkkatuloilla tai yritystoiminnasta saatavilla tuloilla."

Yllä oleva teksti on lainattu Migrin sivuilta. Poikkeaa varsin paljon Torssosen jeremiadista. Minä olen varsin varma siitä, että koko tarina kiinalaisista maahanmuuttajista on ns. hatusta vedetty.
Mikä on muuten sinun kielitaitosi? Kerrot, että olet keskustellut kiinalaisen kanssa. Osaatko sinä esim. mandariinikiinaa vai osaako tuo kiinalainen suomenkieltä.

Kerrot myös näin: "Kiinalainen itsekin ihmetteli sitä, että Suomi antaa hänelle aivan liian paljon rahaa. Ainoa mitä hänen täytyi tehdä on käydä kielikurssilla josta ilmeisesti vielä maksetaan erillinen korvaus runsaskätisten sosiaalietuuksien päälle."
Kirjoituksesi on aivan epälooginen. "Ilmeisesti maksetaan" on aivan potaskaa. Persujen olisi syytä ottaa asioista selvää, että tietäisivät edes perusasiat.
Vuoden limbo ja ns. alisuoritteinen vuodatus. Koko kirjoitus on pelkkää provoa, arvoisa Torssonen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Minä olen varsin varma siitä, että koko tarina kiinalaisista maahanmuuttajista on ns. hatusta vedetty.»

En tiedä jääkö Torssosen kertomassa tapauksessa jotain kertomatta, mutta kyllä tapaus vaikuttaa uskottavalta. Olen kyllä itsekin kuullut vastaavista tapauksista kiinalaiselta maahanmuuttajalta; kuten edellä kommentoin, ihmisiä on monenlaisia. Oma "kontaktini" haluaa mennä nyt äitiysloman päätyttyä töihin, vaikka käteen jäisi lapsen päivähoitomaksujen jälkeen vähemmän rahaa verrattuna kotihoidon tukeen.

Sitä kyllä hämmästyin itsekin suuresti, että perheenyhdistämisen avulla oleskeluluvan saanut on täysin oikeutettu peruspäivärahaan. Sinällään on selvää, että jos maksaa tai tulee maksamaan veronsa Suomen sosiaalijärjestelmälle, on myös oikeutettu sen etuuksiin. Sinällään voisi ajatella, että ensin pitäisi tehdä töitä ennen kuin saisi työttömyysturvaa, mutta ei sellaista vaatimusta ole kantaväestölläkään ja sitä työnteon jälkeen saatavaa sitten kutsutaankin jo ansiosidonnaiseksi.

Tuettomuus myös tekisi perheenyhdistämisen avulla oleskeluluvan saaneista täysin taloudellisesti riippuvaisia perheenyhdistäjästä. Tämä valtatilanne saattaisi johtaa ongelmiin. Pitäisin maahanmuuttajien taloudellista köyhdyttämistä myös tulevien vaikeuksien kerjäämisenä.

    «"Ilmeisesti maksetaan" on aivan potaskaa.»

Kuten edellä kommentoin, Torssonen arvatakseni tarkoittaa 9 euron/päivä kulukorvausta, joka on ensisijaisesti ateriakorvaus ruokailua varten koulun kanttiinissa, matkakuluja varten, yms. Se on käsittääkseni aivan sama kaikille aikuiskoulutuskeskuksissa opiskeleville. Varsinainen kotoutumispäiväraha on muistaakseni täsmälleen saman suuruinen kuin työttömän työnhakijan peruspäiväraha, eikä opiskelusta saa mitään extraa, siis muuta kuin tuon kulukorvauksen.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Hola ja jäitä hattuun Reijo. Kirjoituksessani esille tullut omakohtainen kokemus on tosi. Jos joku tässä on provoa, niin sinun kommenttisi.

Suomessa on tehty aika monta perheenyhdistämistä ilman tulovelvoitetta. Selvittelepä sitä!

Alla olevissa kommenteissa tulikin esille, että kielikursseilta maksetaan 9€ veroton korvaus. Tämä 9€ ei ollut kirjoitukseni olennainen sisältö, siksi muoto "ilmeisesti maksetaan" oli aivan tarpeeksi tarkka, koska tiesin että todnäk. jonkinlainen lisäkorvaus kurssille valumisesta annetaan.

Puhuimme englantia. Sivuaineena olen opiskellut Aasian opintoja, jossa keskityin mm. Kiinan kulttuuriin ja bisnekseen Kiinassa. Osaan vähän kiinan kieltä. Tämän lisäksi alkeet espanjasta ja pakkoruotsia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tarkistin just kotouttamisvaiheessa olevan maahanmuuttajan Kela-paperista. Työmarkkinatuen käteen jäävä osuus on 522€?

Nyt sitten vaikka teille laskuharjoitus niistä runsaskätisistä saamisista mitä sillä rahalla saa?

Kulutusjuhlaa runsaskätisellä tuella.

Toi piti olla siis runsaskätinen sosiaaliturva. Siihen päälle tulee se 9€:n lisä kurssin takia, josta täällä mainittiin. Tässä Kela-paperissa sitä ei ollut, kun kurssi alkaa myöhemmin.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Täsmälleen.

Blogikirjoitus on kömpelö. Siinä on asiavirheitä, ja tietty asenteellisuus paistaa läpi. Sellaisenaan kirjoitus on mainio esimerkki siitä, miten helppoa harkitsemattomuudella on torpedoida jopa omia intressejään tai näkemyksiään.

Valitettavan usein ns. maahanmuuttokriittisyyden äänitorvet sortuvat tähän alkeelliseen virheeseen. On muistettava, että maahanmuuttokriittisyyden esittämiin asiallisiin kysymyksiin tulisi antaa asiallinen keskustelullinen tila.

Mutta tällä tavoin, löyhin ja epätäsmällisin sekä paikoitellen suorastaan virheellisin aasinsilloin koko juttu aikaan saa sen, että kirjoittajan omat saappaankärjet kastuvat.

Minulla on puolisoni (maahanmuuttaja, heikko kielitaito) myötä syvällistä kokemusta siitä, miten "helppoa" ja miten "vaurasta" on elämä näillä "runsaskätisillä" sosiaalietuuksilla. Kukaan täysijärkinen aikuinen ihminen ei tahdo olla sen koneiston pyöritettävänä, eikä sidottuna niin surkeaan elintasoon, kuin mitä on saavutettavissa ja mihin (pyöritykseen) joutuu, mikäli ainoa toimeentulon lähde on mainittujen etuisuuksien parissa.

En usko että edes Jyväskylän liepeillä kustannustaso olisi niin alhainen, että niillä roposilla pääsee elelemään leveästi.

Torssosta kehotan nyt kaikella ystävällisyydellä miettimään, olisiko esimerkiksi maahanmuuttokriittisyyden esille nostamien asiakysymysten edistämiseen ja vaikkapa maamme sosiaaliturvarakenteen joidenkin rakenteellisten vinoumien korjaamiseen tehokkaampiakin tapoja.

Maahanmuutto ei näet ole mikään yksinkertainen ilmiö, eikä edes yksittäisen maahantulijakansallisuuden nojalla voi laatia kategorisoivia määrittelyjä jonkin viiteryhmän tai laajemman kokonaisuuden yksilöistä, vaikka houkutus siihen olisi suuri.

Lisäksi havaitsen tiettyä kulttuurilukutaidon puutteita, jotka kyllä korjaantuvat aikanaan, kun kirjoittaja on enemmän vuorovaikutuksessa esimerkiksi aasialaistaustaisten ihmisten kanssa. Hän osaa silloin tulkita neutraalimmin vaikkapa esille nostettua ihmettelyä siitä, miten Suomen valtio maksaa selvää rahaa tuen muodossa, olkoonkin että tuo summa ei ole mikään autuaaksitekevä.

Mutta jos ilmaisu ja asenne rajoittuu karkeasti tasolle "mamu-sitä-mamu-tätä", ei ulostulojen merkitys kasva samanmielisten joukkoa suuremmaksi.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Höpö höpö. Yllä on tarkennusta näihin etuuslaskelmiin.

Näin muuten kirjoituksessani oman elämän esimerkin kautta kuvasin sitä, että turhien vetovoimatekijöiden poistaminen on osa järkevämpää maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Riippuu siitä, mitä "leveästi eläminen" tarkoittaa. Se, että saa katon päänsä päälle, lämpimän paikan nukkua, pari ateriaa päivittäin ja tietokoneen ja nettiyhteyden tekemättä mitään on maailman mittakaavassa erittäin leveää elämää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@23. Silloin kun minä hain temppukurssittamiseen, niin kyllä se 9 euroa oli parempi kuin ei mitään, etenkin kun koulu sijaitsi lähellä ja sinne käveli 15 minuutissa.

Toinen juttu on, että työllistämistuella minut pantiin töihin erääseen paikkaan, niin siinä ei paljoa suojannut tämä ns. luvattu työttömille 300 euron suojaosuus, ulosotto vei ne ja samalla asumistuki loppui kertaheitolla. Laskelmien kautta olisi ollut parempi jäädä työttömäksi kuin lähteä tekemään töitä, jossa käteen jää rahaa paljon vähemmän. Vuoden kestin sen piinan ja jälkeenpäin en todellakaan halua lähteä uudestaan, ennen kuin tähän touhuiluun tulee jotain järkeä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kun tilanne muuttuu tulee toimeentuloon heti katkoksia ja toimeentulo voi myös pudota. Tämä johtuu tukijärjestelmien jäykkyyksistä. Tästä syystä perustulomalli olisi työntekoon kannustava. Tulot lisääntyisivät. Ne eivät tilapäisesti loppuisi kokonaan, eivätkä alenisi.

Jopa Kokoomuksessa on hieman alettu ymmärtämään tätä ideaa.

Älkää missään tapauksessa noin vain olko liian aktiivisia, kun säännöllistä tukea saatte. Joudutte varmasti vaikeuksiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Laskuharjoitukseen asumistukien osalta kaksi esimerkkikaupunkia Kotka ja Helsinki. Helsingistä on erittäin vaikea löytää asuntoa ja Kotkasta on vaikeaa löytää töitä.

Helsinki yksiö
Vuokra 750
Asumistuki 400

Kotka yksiö

Vuokra 350
Asumistuki 280

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ilmeisesti blogisti halusikin sanoa, että maahanmuuttajat eivät ole sen parempia kuin perussuomalaiset – Suomen sosiaaliturva passivoi jopa perussuomalaisen. Ajatuslogiikka aika samaa kuin tämän blogikirjoituksen maahanmuuttajalla, sikäli en voi syyttää asianomaisia epäjohdonmukaisuudesta. Perussuomalaiset eivät siis halua Suomeen lisää itsensä kaltaisia ihmisiä.

Toisaalta myös perussuomalaiset jollain tapaa kannattavat sosiaaliturvajärjestelmäämme. Ota tuosta sitten selvää.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Hyvä Grönroos, kuten ehkä ymmärrät yksittäisten henkilöiden jotka ovat Perussuomalaiset rp:n jäseniä tekemät ratkaisut henkilökohtaisessa elämässään ja mielipiteet(poliittisetkin) eivät suoranaisesti ole puolueen ajama linja.

Kirjoituksessani toin esille oman elämän esimerkin kautta, että Suomen sosiaalietuusjärjestelmässä on passivoivia piirteitä ja että Suomen sosiaalietuusjärjestelmää huonona vetovoimatekijäni liittyen maahanmuuttoon tulisi tarkastella sekä että huonojen vetovoimatekijöiden poistaminen on osa järkevämpää maahanmuuttopolitiikkaa.

Toimituksen poiminnat