TeemuTorssonen

SM-Pilkki 2017 rikkoo Suomen lakia

  • Kuva: kallerna
    Kuva: kallerna

Olen harrastanut kalastusta n. 20-vuotta. Kalastus on antanut minulle hyviä luontokokemuksia ja ravintoa ruokapöytään. Vapaa-ajankalastuksen, metsästyksen ja muiden luontoharrastusten suhteen olen pyrkinyt toimimaan luontoa ja eläimiä kohtaan kunnioittavasti ja niin etten aiheuta turhaa haittaa luonnolle tai eläimille.

Tänä vuonna SM-Pilkki järjestetään 4.3. Etelä-Savossa Rantasalmella, Kolkonjärvellä. SM-Pilkin esikilpailu järjestetään samaisessa paikassa 4.2. Pilkkikilpailuun odotetaan yli tuhatta osallistujaa eri sarjoissa. SM-Pilkin järjestäjänä toimii Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö(SVK) ja sen alajärjestöt.

Suomen eläinsuojelulaki kieltää selväsanaisesti turhan kärsimyksen aiheuttamisen eläimille ja eläinsuojelulaki koskee myös kaloja. Olen myös kysynyt eläinsuojelulain tulkintaa liittyen kalastukseen useasta paikasta ja kaikkien vastaus on käytännössä ollut sama. Maa- ja Metsätalousministeriön, Aluehallintoviraston, ELY-Keskuksen, valvontaeläinlääkärin ja eläinsuojelujärjestöjen mukaan kalan tukehduttaminen on eläinsuojelulain vastainen lopettamistapa. Silmän repiminen elävältä kalalta(käytetään syöttinä) on myös selvä eläinsuojelurikos.

SM-Pilkki ei noudata Suomen eläinsuojelulakia, koska SM-Pilkissä ei vaadita kalan lopettamista heti saaliiksi saatua. Sitä vain suositellaan tehtäväksi. Tämän vuoksi suurin osa SM-Pilkissä saaduista kaloista tukehtuu kivuliaasti kuoliaaksi pilkkipöntössä, pussissa, repussa tms. Kun kala on pois vedestä, kalan kuivuvat/jäätyvät silmät ja kidukset aiheuttavat myös kipua. Esim. Norjassa, Ruotsissa ja useissa muissa Suomen pilkkikilpailuissa sekä muissa kalastuskilpailuissa kalan välitön lopettaminen kuuluu sääntöihin. Kuinka voi olla mahdollista että Suomen suurin pilkkikilpailu voi rikkoa Suomen lakia?

Tilanteen kummallisuutta lisää vielä se, että 2000-luvulla on yhä enemmän saatu tietoa kaloista kipua ja stressiä tuntevina eläiminä. Kts. esim. Yle, HS ja Brown. Tämänkin valossa on erittäin kummallista että Suomen suurin kalastusjärjestö, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Suomen lain rikkomisen lisäksi on näin pahasti aikaansa jäljessä.

Lain rikkomisen lisäksi Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön järjestämä SM-Pilkki toteuttaa epäasiallista toimintaa Suomen luontoa ja sen eläimiä kohtaan. Tämä antaa huonoa esimerkkiä vapaa-ajankalastajille ja pilaa kuvaa kalastuksesta harrastuksena sekä antaa huonon kuvan kalastajista.

Luonto ja eläimet eivät ole olemassa vain sitä varten että ihmiset voivat käyttää niitä hyväkseen miten tahtovat. Vastuullinen ja Suomen lakia noudattava kalastus on tätä päivää. Eläinrääkkäys ei kuulu vapaa-ajankalastukseen eikä kalastuskilpailuihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä sinä nyt aiheutat turhaa kärsimystä persuja äänetäneille.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Päinvastoin Aimo. Perussuomalaiset ovat kansallismielinen ja isänmaallinen puolue. Kansallismielisyyteen kuuluu, että kotimaan luonnosta ja eläimistä huolehditaan. Miten voi olla isänmaallinen jos kohtelee kaltoin kotimaansa luontoa? Perussuomalaisuus on myös sivistyksen ja kehityksen kannalla. Eläinten järkevä kohtelu kuuluu sivistykseen ja kehitykseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kehitys sinänsä ei ole mikään saavutus, kaikki riippuu suunnasta.

Juhani Piri

SVK on suomessa edelläkäviä suurista järjestöistä mitä tulee kalastukseen.

Hyvä ja korjaamisen arvoinen asia ja olen itsekkin tätä vastaan että kala tukehtuu hengiltä esim juurikin pilkkimisen yhteydessä. Jos saalis otetaan, on se tapettava välittömästi. Jos saalista ei syödä/tapeta on se vapautettava välittömästi.

Kalastuskilpailuissa on myös sellainen vika varsinkin kesällä, että kaloja harvoin verestetään ja laitetaan välittömästi kylmään vaikka isoissa tapahtumissa kalakauppiaat hakevat kalat myyntiin tapahtuman jälkeen.

On melkoisen irstasta ajatella, että kalat ovat makoilleet pussissa tai laatikossa koko päivän ja punnitustilaisuuden jälkeen kalat matkaa myyntiin.

Lisäksi kesän kalastus ns haukilahtaus kisat ovat mielestäni todella typerää toimintaa. Hauki on meidän vesiemme ns. sheriffi joka pitää särkikalakannat ja omat kannatkin kurissa. Suurilla hauilla on vesistöissämme äärettömän tärkeä rooli. Kalastus ikävästi kohdistuu nykyisellään lähes pelkästään petokaloihin.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Totta. Onneksi nykyään useampi jo päästää isommat hauet takaisin, mikäli ne eivät ole vahingoittuneet pyyntitilanteessa. Tähän vaikuttanee myös hauen syöntisuositukset, hauki kun kerää itseensä elohopeaa ym. myrkkyjä jolloin sitä ei ole järkevää syödä, ainakaan kovin usein.

Pentti Harmaala

Tämäpä oli yllätys minulle. Pidin itsestään selvänä että myös Suomessa on kalat tapettava välittömästi kilpailuissa (ellei ole kyseessä kilpailut joissa kalat säilytetään elävänä esim. verkkopusseissa punnitusta ja takaisin laskemista varten) Olen kilpakalastanut täällä Ruotsissa v.1972 lähtien ja en muista että elävän kalan tuominen punnitukseen olisi ollut koskaan sallittua. Nykyään on sääntö välittömästä tappamisesta esimerkiksi pilkkikilpailuissa. Viime talvena SM-pilkissä näin tapauksen että joukkuekilpailussa yhdellä neljästä joukkueen jäsenellä oli huonosti tapettuja kaloja (n. 5 kpl.) jonka takia koko joukkue hylättiin.

Käyttäjän AnssiLehtinen kuva
Anssi Lehtinen

Eikö tätä paljon suurempi ongelma ole kalojen tukehduttaminen verkkoihin jotka tappaa kaikki kalat mitä siihen jää lajiin tai kokoon katsomatta ja sinne kuolee myös norpat/hylkeet ja sukeltajalinnut jos kohdalle sattuu.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Eläinsuojelulain kannaltakin asian lähestymistapaan vaikuttaa onko kyseessä eläimen lopettaminen(teurastus), pyytäminen vai eläimen pito. Silloin kun kala on saatu saaliiksi ja se on ihmisen "hallinnassa" asiaa tarkastellaan teurastuksena. Logiikka on sama kuin metsästyksessä, esim. loukkupyynti, eli eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Tukehduttaminen on tosiaan väärä eläimen lopettamistapa, myös kalan kohdallakin. Eri pyyntimuodot, esim. kaupallisen kalastuksen mielessä on oma asiansa. En sano että sinä mitenkään perustelet, mutta joskus törmää sellaiseen omituisuuteen että joku ei lopeta omia pilkkikalojaan sen takia koska kiinalaisella kalastusaluksella kuolee paljon kaloja. Tämä on hyvin omituista perustelua. Kalakin kuitenkin kärsii ja tuntee kipua samankaltaisesti kuin muutkin selkärankaiset, joten ei eläinten paremmin kohtelu tule lopettaa sen vuoksi että jossakin asiat ovat vielä huonommin. Todella huono perustelu.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Rautainen logiikka - jotkut kärsii enemmän tai suuremmissa määrin, joten pienimuotoisemman ongelman voimmekin sitten sivuuttaa tässä kivasti.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Niin ja tähän logiikkaan kuuluu vielä se, että sillä isolle ongelmallekaan ei tehdä mitään, esim. koska se on niin iso ongelma. Johtopäätös: mitään ei tarvitse tehdä minkään suhteen. TV-vain päälle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kommentoin tätä kun asiasta jotain tiedän. SVK on järjestänyt eri kalastusmuotojen SM-kilpailuja useiden vuosikymmenten ajan kehittäen kilpailujen sääntöjä vähitellen vastaamaan yhteiskunnan käytäntöjä hyödyntäen tieteellistä tietoa. SM-pilkissä on jopa kokeiltu yhden kerran teurastamissääntöä. Muistaakseni 70-luvulla, koska olin itsekin noissa kisoissa.

Talven aikana kerätään Keskusjärjestön piireiltä lausuntoja sääntömuutoksista erilaisiin kalastuksen SM-kilpailuihin. Lisäksi piirejä on kannustettu järjestämään jo tänä talvena kisoja, joissa on teurastuspakko. Osa piireistä on näin tekemässä. Osa taas ei ole. Uudistuneet SM-säännöt tulevat voimaan 1.1.2018 ja ovat voimassa taas seuraavat neljä vuotta.

Näillä näkymin myös SM-pilkin säännöt uusitaan jo vuoden 2018 kisoihin mennessä siten, että mukaan tulee teurastuspakko. Keskusjärjestön kannalta on kovin ristiriitaista opastaa vastuulliseen kalastukseen jos sen omassa kisatoiminnassa saalista ei aina kohdella kunnioittaen.

Näin todennäköisesti tapahtuu, vaikka aktiivisimmat kisaajat ahdistuvat tekniikkansa häiriintymisestä. Aika moni huippupilkkijä tähtää nykyisin mahdollisimman monen sintin nostoon yhden minuutin aikana.

Jos laki oikeasti estäisi kalojen tukehduttamisen, niin silakan ja muikun troolaus loppuisi aika pian. Tuskin loppuu. Pilkkikisassa ei siis rikota lakia, muttei se tietenkään ole vastuullista kalastustakaan.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Kuten kirjoitin itse artikkelissa, niin eläinsuojelulakia tulkinneiden viranomaisten mielestä kala tulisi lopettaa heti saaliiksi saatua. Tämä ei ole pelkästään minun tulkinta Suomen lainsäädönnöstä.

Käsittääkseni esim. Isossa-Britanniassa mietitään keinoja kuinka kaupallisessa kalastuksessa voidaan kalojen parempi kohtelu ottaa huomioon ja toki Norjassa myös.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Lain suhteen se menee kuten sitä tulkitaan. Troolaus ja verkkokalastus ovat tärkeimmät saaliin tukehduttamiseen perustuvat pyyntimuodot, eikä niiden suhteen ole otettu kantaa pyyntimuodon kieltämiseen tai saaliin teurastamiseen.

Minä olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä siitä, että vapaa-ajankalastajan pitää teurastaa nopeasti sellainen kala joka on tarkoitus ottaa ravinnoksi. Sumpussa säilyttäminen teurastukseen saakka on vielä eettisesti ok, kunhan veden happipitoisuudesta huolehditaan. Ne vesisangossa selkää uivat onkiahvenetkin kuolivat tukehtumalla.

SVK on ihan tilanteen tasalla ja tulee muuttamaan kilpailusääntöjään veteraanisarjojen osallistujien vastustuksesta huolimatta. Perinnekisaajat ovat muuten aika lailla sitä änkyräpersujen ydinkannattajajoukkoa, joiden mielestä kaikki hyvät ideat on keksitty jo 70-luvulla. Ahventen tappopakkoa pitivät silloinkin huonona ideana ja peruuttivat orastavasta sivistyksestä nopeasti takaisin. Ruotsalaiset sentään sivistyivät jo silloin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kun SVK:n osalta tämä on jo melkein ohimennyt ongelma, niin voisit seuraavaksi keskittyä vaikka silakantroolauksen eettisyyteen.

Silakkaa ja kilohailia tukehdutetaan suomalaisten kaupallisten kalastajien toimesta kuoliaaksi 140 miljoonaa kiloa joka vuosi. Jos kiloon sopii vaikkapa 20 silakkaa, niin suomalaisten moraaliseksi taakaksi tulee 2,8 miljardia hitaasti hengiltä kituvaa silakkayksilöä joka ikinen vuosi. Pitäähän kettutarhojen toki saada rehua.

Populistisessa politikoinnissa kannattaa varoa erityisesti meitä, jotka osaamme laskea ja suhteuttaa ongelmat.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #14

Ei ole tarkoitus keljuilla, mutta kun kirjoitit näistä suhteuttamisista niin kuinka sitten me pelastetaan maapallo ilmaston lämpenemiseltä jos ajellaan bioautoilla Suomessa ja Kiinassa avataan muutamassa kuukaudessa sen verran tehtaita jotka tekevät hiilijalanjälkeä yms. saman verran kuin koko Suomi? Eikö silloin kannattaisia keskittyä näihin Kiinan tehtaisiin eikä bioautoihin Suomessa? Siellä Kiinassahan ne isommat ongelmat ovat.

Ja kun tämä ilmastoasia vielä on sillä tavoin yksi yhtenäinen iso asia, kun taas tässä kala-asiassa kyseessä toisia eläviä, kipua ja muuta tuntevia yksilöitä, joten voisi ajatella että siksi suuremmalla syyllä tarttua niihin ongelmiin mitkä ovat yhden vapaa-ajankalastajan ulottuvilla. Niskat poikki ja yksilön kärsimys loppui.

Voitko vähän avata logiikka tässä suhteuttamisessa?

Ps. Suomen lainsäädäntöä ja SM-Pilkin säännöstöä koskeva kirjoitukseni ei ole mitään "populistista politikointia", se ei ole politikointia ensinnäkään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #16

On tietysti positiivista, jos olet kannattamassa SVK:n tuoreita sääntöuudistuksia. Toivottavasti menevät läpi, koska jäsenistö sen demokraattisesti toimivassa yhdistyksessä lopulta päättää.

On naiivia väittää asioita laittomiksi kun sellaista lakia ei ole, jonka perusteella kalojen tukehduttaminen olisi oikeudessa tuomittavaa.

Ja kyllä olen ehdottomasti sitä mieltä, että maailmasta tulee parempi paikka vain yksilöiden tekemillä valinnoilla. Teen itsekin parhaani. Toivottavasti joskus muutkin.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #17

Kyllä, yksilön tekemät valinnat ja yksilön tekemät teot vaikuttavat.

Liittyen onko eläimen tukehduttamien laiton eläimen lopettamistapa Suomen lainsäädännössä ei ole vain minun tulkinta asiasta. Kuten kirjoituksessa toin esille olin kysynyt asiasta eri valtion tahoilta, kuten Maa- ja Metsätalousministeriö, ELY-Keskus, Aluehallintovirasto jne. sekä myös ammattilaisilta kuten valvontaeläinlääkäreiltä sekä eläinsuojeluyhdistyksiltä jotka ovat asiaan perehtyneet. Käytännössä kaikki olivat sitä mieltä että tukehduttaminen on laiton lopettamistapa.

Taustatyö kirjoitukseen on siis tehty. Että se siitä naiiviudesta. Sellainen laki jonka valossa eläimen tukehduttaminen on väärä lopettamistapa on olemassa. Lukaiseppa eläinsuojelulaki, linkki on kirjoituksessa.

Ps. Alkutalvesta oli Kokkolassa karppilampi-tapaus, jossa kaupunki meinasi tukehduttaa karppeja lampeen. Siinäkin valvontaeläinlääkärit suunnittelivat rikosilmoituksen tekemistä, mutta asia ehti selvitä muuten. Oliko Helsingissä että kalakauppias sai sakot tms. kun tiskissä oli elävä kala. En ole omasta päästä näitä lain tulkintoja keksinyt...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Suomessa tapahtuvat kaikki kalastuksen ja sivistyksen liitot 40-50 vuotta myöhemmin kuin Ruotsissa. Toivotaan että SVK:lla on tällä kertaa tautia riittävästi takana pysyäkseen päätöksessään.

Pilkkijäärien ihan korkea aika opetella uudet tavat.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näköjään poliisi on samaa mieltä kanssani kun on lopettanut tutkimuspyyntösi tutkimisen. Veikkaan myös, etteivät tule ratsaamaan yksittäisten kilpailijoiden saalista löytääkseen eläinsuojelulain rikkojia.

http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/rantasalmen...

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Niin missä asiassa poliisi on samaa mieltä kanssasi? Olennaista asiassa on, että kalan tukehduttaminen on laiton eläimen lopettamistapa, eli eläinsuojelulain vastaista toimintaa. Kisajärjestäjä ei vain vastaa tästä, vaan jokaisen kisaan osallistujan täytyy huolehtia siitä että noudattaa eläinsuojelulakia. Toivottavasti poliisi asianmukaisesti puuttuu epäkohtiin, kyse on kuitenkin lain noudattamisesta ja toisten elävien olentojen kärsimyksestä.

Matti Sissonen

Hienoa nähdä tällaista rehellistä kannanottoa kiistanalaiseen asiaan. Erityisesti siksi, että se tulee sellaisen puolueen edustajalta, josta sitä ei ehkä heti olettaisi kuulevan. Perussuomalaiset kun ovat profiloituneet ympäristö- ja luontoasioissa sellaiseksi menneisyyteen jämähtäneeksi puolueeksi, samoin on varmaan eläimiä koskevien eettisten periaatteiden osalta.

Samoin tämä Torssosen ulostulo on tervetullutta populistisen puolueen edustajalta; varmasti enemmän kannatusta saisi jos ei olisi puuttunut tähän aiheeseen (toivottavasti se ei kuitenkaan mene näin). Tämä kommentti ihan siitä päätellen, miten tätä asiaa on monilla "keskustelu"palstoilla reposteltu (anonyymisti pitkälti). Suoraselkäisyys ja älyllinen rehellisyys ovat kuitenkin käsittääkseni arvostettuja ominaisuuksia suomalaisille, näitä mielestäni Torssosen loogisesti perusteltu kirjoitus edustaa. Perussuomalaisten puolueen edustajien olen ainakin itse havainnut toimivan usein juuri päinvastoin, päivänselvät faktat kiistäen ja öyhöttäen suurimman kannatuksen vuoksi.

Toisaalta uskon itse, että äänestäjien joukossa on melko paljonkin sellaisia henkilöitä, jotka pitävät ympäristö- ja eläinoikeusasioita tärkeinä mutta kokevat muissa asioissa esim. Vihreiden edustavan liian erilaisia näkökantoja ja siksi haluaisivat vaihtoehtoja. Tässä suhteessa Torssosen näkökulma saattaa tuoda uusiakin kannattajia.

Varsinaiseen aiheeseen kommentti: pilkkikilpailut (ja "urheilu"kalastus pitkälti muutenkin) ovat täysin hupia. Kenen mielestä oikeasti pitäisi hyväksyä eläinten kiduttaminen, etenkään vain huvin vuoksi? Ei varmasti kenenkään henkisesti tasapainossa olevan ihmisen, joka osaa ajatella asioita älykkäästi ja eettisesti.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Kiitos palautteesta ja oikeassa olet. Perussuomalaiset ovat profiloituneet ei niin kovin luonto- ja eläinystävälliseksi puolueeksi – ja ihan syystäkin. Tosin tämä ei ole koko totuus. Esim. eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtaja on perussuomalainen(Kike Elomaa) ja ryhmän aktiivinen jäsen myös(Leena Meri). Osaltaan luonto- ja eläinsuojeluteema ei ole suosiossa perussuomalaisissa, koska asioita, puolueen arvoja ja tavoitteita ei ole ymmärretty tarpeeksi syvällisesti. Myöskin ”pesäeron” tekeminen poliittisesti eri mieltä oleviin aiheuttaa sen että luonto- ja eläinsuojeluteemat eivät saa niille kuuluvaa painoarvoa perussuomalaisissa. Tosin tämän on harmillisen yksinkertaista toimintaa joka on huonoksi niille tärkeille asioille jotka ovat olemassa yli puoluerajojen. Esim. jos luonto- ja eläinsuojeluteemat mielletään vihreiden jutuiksi, niin sitten niitä ei voisi itse kannattaa. Tämä on aivan liian kapeakatseista. Persu voi tehdä muutakin kuin syödä makkaraa, juoda kaljaa ja katsoa jääkiekkoa.

Olet myös oikeassa siinä, että ei tämä tutkintapyyntöasia mikään hyvä veto ole kannatuksen kannalta. Sinällään tympäisee, kun osa ihmisistä sitkeästi väittää ja on uskossa että tämä juttu on joku kampanjatempaus. Asia sai alkunsa jo kesällä kun viestin tästä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön suuntaan. Tämä oli siis ennen kuin oli edes ajatusta näistä PJ-vaaliasioista. Tästä on todennäköisesti negatiivisia vaikutuksia minun kampanjalle, mutta tein tämän koska se oli mielestäni oikein tehdä.

Toimituksen poiminnat