TeemuTorssonen

Luottamus poliisiin on vähenemässä

  • Kuva Santeri Viinamäki
    Kuva Santeri Viinamäki

 

Henkilökohtaisesti olen aina arvostanut poliisin työtä ja sitä kautta myös poliiseja henkilöinä. Mielestäni poliisi tekee yhteiskunnallisesti hyvää työtä ja ansaitsevatkin kunnioitusta. Poliittisesti olen vuosia myös kannattanut tuntuvaa palkankorotusta poliiseille, varsinkin nk. rivipoliiseille. Mielestäni tämän hetkinen palkkaus ei ole linjassa työn vaativuuden ja kuormittavuuden kanssa. Mutta kuten monella muullakin, minunkin kohdalla suhtautuminen poliisin on muuttumassa. Luottamus on vähenemässä, paljonkin vaikka vielä viime vuonna mielipidemittaus antoi hyviä lukemia. Epäilen että tilanne ei ole enää niin ensi vuonna.

 

Kun tällä vuosikymmenellä olen yhä tiiviimmin ollut mukana yhteiskunnallisissa ja poliittisissa asioissa sekä järjestötoiminassa olen törmännyt mitä erilaisimpaan epäkohtiin poliisin toiminnassa niin saamieni tietojen kautta ja ihmisten kanssa keskustellessani kuten myös omien kokemuksienikin kautta. Konteksteja ovat olleet maahanmuutto, eläinsuojelu ja metsästys- ja aseharrastus.

 

Poliisi ja poliisin yksilöt ovat ylimielisyydessään  pimittäneet tietoja, valehdelleet, tehneet omituisia ylilyöntejä ja toisaalta taas vähätelleet toisia tapauksia sekä käyttäeet auktoriteettiasemaa oikoakseen mutkia. Poliisi ei ole tutkinut joitakin asioita koska ei ole kiinnostanut tai tutkinnan kohde tai asia ei ole ollut poliittisessa tai muussa maailmankuvallisessa mielessä viranomaista kiinnostava. Usein myöskään poliisin tieto-taito ei ole riittävä tulkitsemaan tutkittavan asian olennaisuutta. Kokonaiskuva jää hahmottamatta.

 

Maahanmuuttoon liittyen laittomat maassaolijat voivat juoksennella ja tehdä melkein mitä tahansa poliisin puuttumatta asiaan. Toisaalta taas iso joukko poliiseja kyttää jopa neuroottisesti netissä ”vihapuhujia”, kun samaan aikaan maahan tulee kovan luokan terroristeja. Jakoiko joku vääränlaisen linkin blogissaan? Kirjoittiko ”väärän” sanan? Isänmaallisia ja kansallismielisiä syytetään milloin mistäkin ja heidän tutkintapyynnöt eivät saa samanlaista tukea kuin tutkintapyynnöt heitä vastaan.

 

Eläinsuojelussa jätetään tutkimatta tapauksia ja niitä vähätellään. Ei haluta ottaa neuvoja vastaan ammattilaisilta että asia nähtäisiin laajemmin ja että sitä ymmärrettäisiin paremmin. Ei haluta edes ymmärtää. Selitellään ja pompotellaan asiaa, toivoen että ilmoittaja luovuttaa kun asia ei etene. Jos minulta kysytään, niin kun jonkun nelijalkaiselle perheenjäsenelle syötetään sisuksia syövyttävää ja kivuliaasti tappavaa myrkkyä(tai lasinsiruja) tai sika keitetään elävältä, niin tämä on pahempi asia kuin että joku kirjoittaa netissä ”väärän” sanan kohdistamatta sitä edes kehenkään henkilöön. Tähän ”vihakirjoitteluun” kun tuntuu resursseja löytyvän.

 

Aseharrastajia taas ammutaan kovilla. Kohteliaisuus ja virnistely johtavat kotirauhaan tunkeutumiseen ja omaisuuden takavarikointiin sekä tarkkaan tutkintaan. Puhumattakaan kansalaisen kyykyttämisestä. Jos omistat Suomessa aseen, olet suurennuslasin alla kuin rikollinen, vaikka keskimääräisesti aseenomistajat ovat juuri se ryhmä yhteiskunnassa joka noudattaa kuuliaisesti lakia. Ehkä terroristit rajalla ovat sitten epäkohteliaita tosikkoja ja vaativat nettipoliisin armeijan suojelemaan ettei kukaan kirjoita mitään pahaa heistä kun muutenkin elämä on niin synkkää.

 

Toimivaan poliisin toimintaa eivät kuulu valehtelu, tutkimatta jättäminen ja piilottelu, vääristely ja omavaltainen laintulkinta. Kuten ei myöskään ylireagointi tai vähättely riippuen poliisin omista poliittisista tai muista mielenkiinnon kohteista. Laki on laki ja se on poliisin toiminnan ohjenuora. Poliisin ei tarvitse - eikä pidä - luoda lakia, mitätöisä sitä tai muunnella sitä oman mielensä mukaan. Poliisin tulee vain valvoa lakia.

 

Kaikille teille ammattimaisille, lakia kunnioittaville ja rehdeille poliisimiehille ja -naisille toivotan tsemppiä tärkeään työhönne ja turvallisuutta. Valvokaa lain lisäksi myös kollegoidenne toimintaa, sillä instituutiona oikeusvaltion poliisi ei saa menettää kansalaisten luottamusta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Luottamus poliisiin on vähenemässä''

Ei tuo koske vain poliisia, vaan koko julkista sektoria.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Ei tuo koske vain poliisia, vaan koko julkista sektoria".
Toivottavasti ei. Julkinen sektori on paljon mollattua parempaa. Kunhan mukaan ei lasketa poliittisia virkamiehiä. Muut kuin poliittisin perustein valitut ovat hyvinkin palkkansa ja paikkansa ansainneet.

Odota vaan kärsivällisesti. Pian varmaan suomalaisesta kukkakaupastakin saa halpaa kaljaa ;-).

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Kyllä kunnissa on epäpoliittisia virkamiehiä jotka eivät oikein ole hommiensa tasalla, eli luomassa parempaa kuntaa kuntalaisille. Unohtavat keille ovat töissä ja käyttävät omaa mielivaltaansa, eivätkä kuuntele niitä joilla oikeasti olisi asiaan sanottavaa. Uskovat vakaasti itse tietävänsä mikä on parasta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #5

" Unohtavat keille ovat töissä...".
Ehkä eivät sentään. Ovat töissä kuntalaisille, eivät pelkästään kunnassa vaikuttaville poliitikoille, vaikka nämä sitä joskus odottavatkin.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #7

Nimenomaan kuntalaisille. Ja taas oikein toimivat poliitikot kunnassa edustavat kuntalaisia ja kuntaa sekä näidän hyvinvointia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"vaan koko julkista sektoria."

Poliittinen valinta. Joka kärjistyi jytkyn jälkeen ja Soinin ministerin salkun varmistuessa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Päivän hauskin huumoripläjäys. :D

Tutkimuksen mukaan luottamus poliisiin on edelleen Suomessa pohjoiskoreamaisella tasolla.

Mutta blogistin mielestä luottamuksen poliisiin täytyy olla laskussa koska...

Tai jos se ei tänä vuonna ole, niin ensi vuonna sen pitää olla laskussa, koska oma mutu.

Sinänsä ois kyllä ihan jees, jos suomalaisten luottamus poliisiin laskisi. En usko, että tapaus Aarnio on ainoa laatuaan, ja putkakuolemiinkin vois suhtautua vakavammin. Mutta poliisiin luottamnusesta minä tai sinä ei päätä.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Viimeisin mielipidemittaus minkä löysin oli viime vuodelta. Eli mikä oma mutu sinulla on, että luottamus polisiin tämän vuoden kesällä on edelleen sama? Kirjoituksessa toinkin esille viime vuoden mielipidemittauksen, mutta kuten kirjoitin, vastaavia lukemia tuskin enää näemme.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Mutta blogistin mielestä luottamuksen poliisiin täytyy olla laskussa koska..."

Perussuomalaista ajattelua...

"Tai jos se ei tänä vuonna ole, niin ensi vuonna sen pitää olla laskussa, koska oma mutu."

Tämä on taas huolestuttavaa.
Koska politiikkaa ei voi tehdä oma tunteen mukaan tai voi jos on esittää faktoja pöydälle.. Päätösten pitää perustua faktoihin ja tutkittuun tietoo.

Itselleni ei perusteeksi riitä se, että asian voi varmistaa raamatusta tai muista satukirjoista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Blogin otsikko pisti lukemaan. Siinä kuvattuja tapauksia en tunne enkä puhu niistä mitään.
Minua nyppii poliittinen ohjaus, mihin poliisi näyttää suostuvan ja sortuvan. Tarkoitan nyt poliitikkojen tutkintaa.

Kun S.Wallin osti Åbo Akademilta kämpän "sopuhintaan", poliisi kyllä sitä muka tutki, mutta vertasi Wallinin maksamaa hintaa vain muihin vastaaviin poliittisiin kauppahintoihin ja sanoi kaiken olevan kunnossa. Miksei hintaa verrattu vapaiden markkinoiden hintoihin ?

Kun Finnairin silloinen pomo sai vakuutusyhtiöltä kämppäkauppojen varjolla 300.000 euroa vakuutettujen rahoja, sitä ei poliisi edes tutkinut. Oliko pomo poliittisessa suojeluksessa ?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomen poliisi on ikävä kyllä politisoitunut. :'(

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onneksi tapaus Aarnio herätti suuren luottamuksen huumepoliisia kohtaan, eikös niin?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Poliiseja kohtaan putoaa, ja muutenkin virkamiehiin.. Sairaanhoitajat/lääkärit/palomiehet taitavat olla vielä aika korkealla.. Muihin tippuu.. Polisiin luottamus on korkea, mutta miten kauan?

Ja lääkäreihin tai oikeastaan ei yksittäiseen lääkäriin vaan systeemiin ja sairaalapalveluihin, niillä jotka sitä paljon tarvitsevat, he myös helposti huomaavat kuinka pulassa Suomi on myös sairaalahenkilökunnan/toiminnan kanssa.. Tästä kiitos kuuluu Kokkareille, ja heidän tukijoille Keskustalla, ja vähän myös persuille..

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Poliisi tarvitsee lisää valvontaa, kyllä epäilyjä varten pitäisi olla joku oma virastonsan. Bodycamit olisivat mielestäni hyvä ratkaisu, ja kenkää niille jotka ottavat sen pois päältä.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Bodycamit on kyllä hyvä idea!

Toimituksen poiminnat