TeemuTorssonen

Turun terrori-isku ja viha suomalaisia kohtaan

  • Kynttilöitä Turun kauppatorilla missä marokkolainen Abderrahman Bouananepuukotti naisen kuoliaaksi. (Kuva Raimo Miettinen)
    Kynttilöitä Turun kauppatorilla missä marokkolainen Abderrahman Bouananepuukotti naisen kuoliaaksi. (Kuva Raimo Miettinen)

Hiljattain alkoi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanneen marokkolaisen terroristin Abderrahman Bouananen toteuttaman terroristi-iskun käsittely. Julkisuudessa on pureuduttu erilaisiin asiaan liittyviin seikkoihin. On kuitenkin tärkeää muistaa miksi tällaista terroria kohdataan myös Suomessa. Tässä kirjoituksessa tarkastelen joitakin olennaisia juurisyitä.

 

Yleisajatuksena kysymys on kulttuurien yhteentörmäyksestä. Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa on korostettu erilaisia arvoja, kuin mitä useiden siirtolaisten ja muiden maahantulijoiden lähtömaissa korostetaan. Näitä arvoja ovat mm. demokratia, sananvapaus, tasa-arvo(tähän liittyen myös feminismi), tietynlainen maallistuminen ja kristinusko, seksuaalinen vapautuminen.

 

Eurooppalainen elämäntapa on monien maahantulijoiden mielestä väärä ja halveksittava. Useiden tulijoiden maailmankuvaan mukaan Euroopassa on paljon vääräuskoisia jotka tulee alistaa tai heidän tulisi jopa kuolla.

 

Tämä on tietyllä tapaa kaksijakoinen asia maahantulijoille. Toisaalta he ovat usein tulleet – tai lähetetty – Eurooppaan nimenomaan paremman elämän perässä ja toivossa. Tämän paremman elämän mahdollistavan ympäristön ovat luoneet ja ”tarjoavat” nämä samat ”vääräuskoiset” ja rappiolliset ihmiset, jotka heidän mielestään ovat väärässä ja huonoja.

 

Menestyäkseen Euroopassa maahanmuuttjajien tulisi tulla eurooppalaisten kaltaiseksi. Tämä synnyttää asetelman, jossa islamilaisista maista tulleiden henkilöiden tulisi tulla sellaisiksi, jotka ovat syntisiä ja huonoja heidän lähtökohdistaan.

 

Kun muslimi on tullut Suomeen paremman elämän perässä, esim. maksanut suuria summia ihmissalakuljettajille, ja elämä Suomessa ei olekaan positiivisten mielikuvien mukaista, syntyy helposti masentava epätoivoinen tilanne. Hyvän tulotason, kauniiden kevytkenkäisten naisten ja hyväksytyn turvapaikkapäätöksen sijaan törmätäänkin huonoon säähän, huonoon ruokaan, kieliongelmiin, vastaanottokeskuksiin ja lopulta viimeisenä kielteiseen turvapaikkapäätökseen.

 

Maahantulija on epäonnistunut mielikuviensa täydentämisessä ja häntä ympäröi rappio ja/tai vääräuskoisten joukko. Mikä tähän epätoivoiseen tilanteeseen on ratkaisu? ”Kunniakas” terrori-isku. Omista sisäisistä ongelmista voidaan syytää ympäristöä. Kaksijakoinen psykologinen ristiriita lähtömaan arvojen ja eurooppalaisten arvojen kanssa huutaa ratkaisua, mutta sen ratkaisemiseksi ei ole tietoa, sivistystä, kehitystä, itsensä tuntemusta ja rohkeutta.

 

Lähtömaassa kasvaneelle identiteetille ympäröivä eurooppalainen kulttuuriympäristö toimii tavallaan peilinä, joka näyttää muslimimaasta tulleelle henkilölle hänen omat vikansa ja itsetunto-ongelmansa. Sen sijaan että maahantulija katsoaa peiliin ja pyrkii reflektoimaan itseään ja oppimaan, hän iskee peilin säpäleiksi. Hän purkaa omat ongelmansa ja epäonnistumisensa vihana ympäristöä ja sen ihmisiä kohtaan. Tässä "auttaa", eli oikeasti pahentaa tilannetta ääri-islamin väkivaltainen ideologia.

 

Osa Eurooppaan tulleista muslimeista on sotilaita, jihadisteja. Toisin kuin paremman elämän perässä tulleet, heidän päämotiivi on taistella islamin leviämisen puolesta, jopa maailmanvalloitukseen asti. He kastelevat turhautunutta, epätoivoista ja vihaista epäonnistunutta musliminuorta ääri-islamin myrkyllä, tarjoten hänelle ratkaisun selvitä tilanteesta ”kunnialla”. Taistele meidän kanssa rappiota ja vääräuskoisuutta kohtaan ja ansaitse paikkasi paratiisissa, 72 neitsyettä ja ole islamin sankari.

 

Tämä narratiivi on joillekin yllättävän helppo hyväksyä. Tämän narratiivin vaikutus mielestäni nähdään myös marokkolaisen Bouananen kohdalla.

 

Miten ehkäisemme terroriteot? Meidän pitää tarkemmin katsoa millaisia ihmisiä otamme sisään maahamme ja millä tavalla järjestämme tulijoiden vastaanottamisen ja palauttamisen. Vastaantottokeskusten tulee olla suljettuja paikkoja ja periaatteessa henkilö joka saa kielteisen päätöksen, ei koskaan ole jalallaan astunut suomalaiseen yhteiskuntaan. Puhumattakaan siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet laittomat maassa olijat voisivat kieltäytyä poistumasta maasta ja jäädä vaeltelemaan tikittävinä aikapommeina suomalaiseen yhteiskuntaan.

 

Turhat vetovoimatekijät on poistettava, tavoitteena ehkäistä paremman elämän tavoittelijoiden tuleminen maahan. Rajavalvonta tulee ottaa kunnolla käyttöön. Ja mikä tärkeintä tulijoille on alusta saakka taottava päähän että täällä on meidän tavat ja säännöt kuinka toimitaan. Jos säännöt eivät miellytä tai niiden mukaan et toimi, sinut tullaan lähettämään takaisin sinne mistä olet tullut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Onko tämä nyt sellainen false flag -isku?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Blogissa kuvattu väkivallan mekanismi, jossa yksilö pettyy ympäristönsä tarjoamiin mahdollisuuksiin ja kanavoi turhautumisensa väkivaltana yhteiskuntaa kohtaan, pätee yhtälailla kantasuomalaisiinkin. Kokeeko blogisti, että useampi maahantullut toimii näin, jos vertaamme kantasuomalaisiin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Järjetöntä verrata suomalaisiin, omista ongelmista pitää huolehtia mutta miksi pitää hankkia ulkomailta lisää ongelmia. Kotimaiset mielenterveysongelmat ovat pitkälti taloudellinen kysymys eikä siihen auta ottamalla täysihoitoon ulkomaisia mielenterveysongelmaisia.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Suhteellisesti ajateltuna maahantulijat toimivat kuvaillun väkivallan mekanismin mukaisesti enemmän kuin kantasuomalaiset.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mihin tilastoon tämä suhteellisuus perustuu?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ihanko totta? Onhan meillä ihan omia ampujia ja pommittajia eli mielestäni puhut täyttä potaskaa. Yritätkö jotenkin väittää, että tämä yksi tapaus tukisi väitettäsi?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kotoutuksessa on ongelmia, kuten blogisti toteaa. Niitä ei ole syytä lakaista "rasistisina" maton alle. Jos maahantulijat eivät kotoudu, he muodostavat omia pienoisyhteiskuntiaan, mikä ei ole hyväksi kansan yhtenäisyydelle.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ennen tätä hirvittävää iskua tapahtui Turun edellinen vastaava joukkopuukotus vuonna 1999. Eikä sekään Turussa ihan ensimmäinen vastaava ollut.

En nyt ainakaan vielä kuitenkaan lähtisi syyllistämään rikoksen tekijöiden perusteella kokonaisia väestöryhmien tai uskontoja. En sittenkään vaikka joukkopuukotuksissa meillä suomalaisilla on edelleen suhteellinen ja absoluuttinen kärkisija.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pulma kai lähinnä on ettei kotoutus ole onnistunut muissakaan Euroopan maissa, vaan ghettoutumista ja ongelmia on syntynyt. Mikäli Suomi uskoo olevansa noita muita maita parempi pienemmällä kokemuksella, niin katsoisin sen ylimielisyydeksi, josta ei hyvää seuraa. Tilastopohjaa löytyy miksi maahanmuutosta on ollut monille maille haittaa mm. viime vuosikymmeninä, mutta siitä kai keskustelu jossain toisessa blogissa.

Odotellessa että keksimme länsimaissa kotoutukseen parempia keinoja, kannattaisi maahanmuuttoa pitkälti rajata. En sano että pysäyttää kokonaan, mutta rajata ja löytää positiivisia kokemuksia joiden kautta rakentaa. Hakkaamalla päätään seinään toistuvasti toivoen parempaa tulosta seuraavalla kerralla ei todellakaan päästä mihinkään hyvään.

Tässä edelleen pitää rajata työperäinen maahanmuutto (joskus hyödyllistä, huonosti toteutettuna aina ei) muusta maahanmuutosta kuten pakolaisista (joissain tapauksissa ok ihmisten auttamiseksi, joissain järjestelmää käytetään hävyttömästi hyväksi). Suuria kansainvaelluksia mikään Euroopan maa ei kestä kokematta katastrofeja, ja niihin kannattaisi jo varautua.

Muutoinkin käy paljon halvemmaksi auttaa ihmisiä mikäli apu keskitetään kriisialueiden lähelle eikä länsimaihin ihmisiä päästäen yli kestokyvyn. Avustamiseen summa vuosittain on X (taikaseinästä se ei tule eikä ole rajaton) ja sen voi käyttää paremmin/enemmän ihmisiä auttaen kuin mitä nyt tehdään länsimaissa....

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kauniita ajatuksia siitä, miten ideaalimaailma voisi toimia mutta tälläkin hetkellä kotouttamista hoitaa käytännössä useampikin taho, siinä ei unelmointi erilaisesta tilanteesta auta. Mitkä mielestäsi ovat tällä hetkellä toteuttavan suomalaisen kotoutuksen ongelmat?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaikea tosiaan sanoa, kuinka paljon takaisinlyöminen on suomalaisilta puuttuva ja esivaltaan uskominen suomalaisille kuuluva piirre.

Koulussa on kuitenkin iät ajat ollut lapsia (useimmiten poikia), jotka erään koulua läheltä seuranneen kaverini mukaan ovat patologisia tapauksia, jotka vaatisivat poliisin jatkuvaa läsnäoloa koulussa. Varusmiespalveluksessa ollessani samaan joukko-osastoon tuli miehistymistään jatkamaan kaveri, jolta kantahenkilökuntakaan ei vaatinut mitään. Tarkoitus oli vain pitää häntä siellä juuri sen verran aikaa, että lopullinen vapautus saadaan aikaan. Jos häneltä olisi jotain (sääntöjen noudattamista) alettu vaatimaan, olisi hyvinkin saattanut tulla ruumiita.

70-luvulla olen juhannusjuhlilla saattanut lääkintähenkilökunnan pakeille nuoren (perskännissä olleen) tytön, joka oli (joukko)raiskattu (jollain) teltalla. Vaikea lähteä tekijöitä etsimään, kun uhrillakaan ei ole juuri tietoa, mistä tulee ja minne menee ja telttoja on tuhansia pitkin metsiä.

Sen takia en oikein osaa pitää tuota perseilyä etnisenä (tai edes uskonnollisenakaan) ominaisuutena. Tietenkään tännekään ei pitäisi ottaa notkumaan porukkaa, jolla ei ole aikomusta ja edellytyksiä sopeutua yhteisöön. Mutta vaikea sitäkään on heti suoraan pärstäkertoimesta päätellä. Tietyllä tapaa asia kuitenkin pitäisi hoitaa protokollan mukaan, jos oikeusvaltiosta halutaan puhua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pikkuisen oppositiopulueen normaalia horinaa, joka ei mihinkään johda.

Sama mantra täällä jatkuu viikosta toiseen ja samat kannattajat kuorossa kehuvat.

Onnetonta höpötystä, jolle ei kannatusta löydy.

Toimituksen poiminnat