TeemuTorssonen

Sipilän maleksivat miehet

  • Kuvituskuva: Charles Roffey
    Kuvituskuva: Charles Roffey

Helsingin Sanomien Annamari Sipilä kirjoittaa 13.5. harhaanjohtavan mielipidekirjoituksen miesjoukon funktiosta ja dynamiikasta. Vaikka kirjoitus on satiirinen, kokonaisuudesta huokuu todellisuudesta irrallaan oleva käsitys maskuliinisuudesta. Lisäksi kulttuurien välisiä eroja ei olla tarkoituksella otettu huomioon.

 

Sipilä ammentaa Hollywood-tyylistä loukkaantumiskulttuuria Harry Bogomoloffin kommentista, jossa hän tiedotti ”Balkanintumman” miesjoukon pyörivän alueella ilman merkittävää syytä. Bogomoloffin kommentti oli kansalaisaktivismia parhaimmillaan eikä siinä ole mitään yhteiskunnallisesti epäselvää.

 

Toiseksi, ennen aikaan ihmisillä oli merktityksellisyyttä ja identiteettiä elämässään, silloin kaikenlainen lorvailu ja epämääräinen oleskelu pisti silmään ja kertoi lorvailijastaan olennaisen. Se tapa, jolla mies kantaa itseään ja johtaa eämäntyyliään, siihen ei kuulu epämääräinen toiminta epämääräisenä aikana.

 

Kolmanneksi, Suomen kansalaisilla ei valitettavasti ole tietoa ja ymmärrystä siitä rikollisuuden luonteesta, jota esimerkiksi itä-eurooppalaiset tai osa Baltian maista harrastaa Suomessa. Kansainvälisen rikollisuuden kasvaessa ja korostuessa ja koska yhteiskunta on kyvytön hoitamaan tilannetta, on tärkeää että kansalainen toimii oma-aloitteisesti ja omaa toimintaympäristö tarkkaillen.

 

Mutta Helsingin Sanomien kirjoituksen funktio on täysin toinen. Sen tarkoitus on tehdä ivaa suomalaisen miehen toiminnasta silloin kun hän on porukassa. Samaan aikaan ajatus suomalaisen miehen ryhmäytymisestä voi olla useille uhkakuva. Kaikessa progressiivisuudessaan Helsingin Sanomat ottaa riskin tuodessaan sen näin rajusti valoon. Sillä useammat tietoiset miehet tunnistavat ne hyveet, joita ryhmä palvelee ja joita ryhmään kuuluminen pitää sisällään.

 

Koska tässä kontekstissa kyseessä olivat balkaninnäköiset miehet, kyseessä on vielä monikulttuurinen kohtaaminen. Suomeen tulee kansainvaeltajia usein masskuliinisimmista ja kollektiivisen kulttuurin omaavista maista. Tämä ei toimi lähtökohtaisesti pohjoismaiden kanssa. On hyvin tärkeää, että suomalaiset miehet alkavat viettää aikaa ja esiintyä ryhmänä kaduilla ja arjessa.

 

 

Koska toimettomien miesten joukkomaleksiminen on kautta historian enteillyt pahaa, pitäisi miesten liikkuminen ryhmissä kieltää. Miesryhmät ovat uhka niin toisilleen kuin naisillekin. Joko miehet ovat matkalla murtokeikalle tai ahdistelemaan naisia tai – jos heillä on puvut päällä –  pätemään all male -paneeliin ja nostamaan toistensa palkkoja.”

 

Satiirista huolimatta Sipilä tavallaan tuo kunnolla esiin yleisemmän käsityksen, jonka mukaan toimettomien miesten joukkomaleksiminen on enteillyt pahaa. Tämän lisäksi lukijalle jää helposti kuva kirjoituksen kohdistumisesta posiitivissävytteisenä kuvituksena monikulturismista ja sen herkkyydestä suhteessa toiseuteen sekä negatiivisena liittyen miehisyyteen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ilmeisen onnistunut kirjoitus kun persu pahoitti mielensä. :’(

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Mistä tiedät että Annamari Sipilä on persu?

Ai anteeksi, oletin että puhut ketjun ensimmäisestä mielensäpahoittajasta, kuten loogista olisi, jos mielensäpahoittajat harmittaa.

Itse Sipilän kirjoituksesta, on vaikea uskoa että facebook kommentin taustalla olisi ollut uskomus rotujen eriarvoisuudesta, eikä siitä että tietyn näköisillä ryhmillä on hälyttävän suuri osuus joissain laittomuuksissa.

Siitä miten oikeutettu tämmöinen havainto on, ei tietenkään kukaan puhu. Vaikka se olisi se kaikkein olennaisin asia.

Kiitos taas hesarille todella väsyneestä jutusta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ehkä äitienpäivänä äiti saa nauraa tälle ?
Huomattavasti huvittavampi ja absurdimmin posketon juttu kuin kohteena oleva Sipilän kirjoitus.
Ei päätä eikä häntää - mutta voi v e l j e t , miten hauska .

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oivoi, kyllä taas on mies ja Suomi uhattuna!

Luulosairauteen löytyy Torssosellekin käypää hoitoa, niin ei tarvitse sitä aivojen aavesärkyä bloggaamalla oireilla.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Hyvin sopimatonhan tuo Harry Bogomoloffin lausunto oli. Sipilän pakinaa en osaa arvioida

Bogo on kuitenkin kaupunginvaltuuston pitkäaikainen jäsen ja ei siis tavallinen yksityishenkilö. Hän ei siis ole mikään mökin Miina joka kurkki ikkunasta ohikulkijoita verhot heiluen. Mutta koska Bogomoloff ei ole koskaan nauttinut luottamustani niin ei hän sitä voi myöskään menettää.

Kulosaaressa oli RKP:n ääniosuus yli 17% viime EK-vaaleissa. Suomenruotsalaiset Helsingissä ovat useinkin tuoneet julki huolestumisensa heihin kohdistuneen epäasiallisen käyttäytymisen lisääntymisestä viime vuosina kaupungissamme. Kuinkahon tälläinen ihmisten ulkoisten ominaisuuksien perusteella tapahtuva maalittaminen, jota Bogolomoff tuo julki, on omiaan hälventämään tuota epäasiallisen kohtelun ilmapiiriä?

Toisaalta mielenkiintoista että Jyväskylän kaupunginhallituksen perussuomalainen jäsen on huolissaan vauraasta ja monikielisestä Kulosaaresta.

On hyvä että ihmiset tarkkailevat asuinympäristöään ja havaitsevat outoja tapahtumiakin. Kehottaahan viranomainenkin tähän.Luin Bogomolofin viestin useaan kertaan mutta en löytänyt mitään sellaista siitä joka olisi saattanut miesjoukon outoon valoon. Miehet olivat tummia niin kuin itsekin nuorempana ennen harmaantumista, kävelivät rantapuistikossa jossa itsekin olen käyskennellyt. En tiedä mistä Bogolomoff on saanut sen selville että mitään järkevää motiivia heillä ei ole Kulosaaressa käyskentelyyn. Mutta toisin kuin rautatieasemalla (ainakin ennen) rantapuistikossa sallitaan ns.asiatonkin oleskelu.

Neuvonkin Harry Bogolomofia ottamaan viranomaisiin yhteyttä ennemmin kuin Facebookiin tilanteen uusiutessa. Luulenpa että pillit ujeltavat jo Häken kuullessa ilmoittajan nimen.

Poliisi tekee sitten johtopäätöksen poliisilain perusteella:

".....Poliisimiehellä on oikeus poistaa paikalta henkilö, jos hänen uhkaustensa tai muun käyttäytymisensä perusteella on perusteltua syytä olettaa tai hänen aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on todennäköistä, että hän syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen. Henkilö voidaan ottaa kiinni myös jos henkilö aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle...."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Hän [Bogolomoff] ei siis ole mikään mökin Miina joka kurkki ikkunasta ohikulkijoita verhot heiluen."

Ei tosiaankaan. Bogolomoff on vastuullinen kaupunginosansa Kulosaaren asukas, joka kyllä osaa erottaa, ketkä ovat diplomaattikuntaa ja ketkä muuta porukkaa.

Tomo Harakka (sd.) Pressiklubissa luetteli, minkä maiden lähetystöjä Kulosaaressa on. Niistä ei yksikään ollut Balkanin valtioita.

Toimituksen poiminnat