TeemuTorssonen

Hoida ja häpeä sisar hento valkoinen?

  • Kuvituskuva(kuvat Bill Branson ja Michael Coghlan).
    Kuvituskuva(kuvat Bill Branson ja Michael Coghlan).

 

Australiassa hoiva-alan työntekijöille ajatellaan uutta työmääräystä. Työmääräyksen mukaan hoitajien tulee tunnustaa ”etuoikeutettu asemansa valkoisina” ennen kuin he alkavat hoitamaan vähemmistöön kuuluvia potilaitaan. Tämän uuden työmääräyksen tarkoituksena on mm. vähentää rasismia henkilökohtaisella ja rakenteellisella tasolla.

 

Olen jo aiemmin kirjoittanut etnomasokismista, mutta tällainen on jo sellaista mitä en olisi osannut aivan heti odottaa. Ennen kuin etniseltä taustaltaan valkoinen hoitaja alkaa hoitamaan etniseltä taustaltaan ei-valkoista potilasta, hänen on julistettava olevansa etuoikeutettu vain siksi että on valkoinen.

 

Ihmettelen kyllä, että pitääkö siis hoitajan todella muistella, julistaa, tunnustaa ja pyytää anteeksi tms. sitä että hän on valkoinen ”etuoikeutettu”? Ennen kuin sisar hento valkoinen voi aloittaa vähemmistöpotilaansa hoidon, hänen täytyy tavallaan pyytää anteeksi sitä että hänen valkoiset edeltäjät ovat rakentaneet yhteiskunnan jonka terveydenhoitojärjestelmän hedelmistä vähemmistön edustaja nytkin on nauttimassa.

 

Etnomasokistisia piirteitä omaava monikulttuurisuus ja vähemmistösensitiivisyys on menossa aivan uudelle tasolle. Onko tällainen mahdollista myös Suomessa? Lyhyenkin analyysin ja yhteiskunnallisen tietämyksen kautta ymmärretään että hyvinkin on mahdollista myös Suomessa...

 

Voin vain kuvitella kun Suomen monikulttuurisessa yhteiskunnassa otetaan tämä(kin) käytäntöön. Suomen yhteiskunnassa tällaisille työmääräyksille on oikein hyvä kasvualusta. Enpä ihmettelisi että valkoisena olemisen tunnustamisen lisäksi mieshoitajat joutuvat tekemään jonkun lisäjulistuksen miehenä olemisen vuoksi jos hoitavat naisia.

 

Tulevaisuudessa voi hyvinkin olla, että hoiva-alalla toimivien työajasta menee osa erilaisiin tunnustuksiin kun he hoitavat eri vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Tässä "kansainvälisyyskasvatuksessa" on meillä 30 vuotta opetettu lapsille, siis kaksi sukupolvea, että valkoisen "taakka on oltava kaikessa mukana 24 tuntia". Lueskelin sitä opppimateriaalia, josta visastuin mm.
"Suomalainen ei saa sanoutua irti kolonialismista ja entisten siirtomaiden ihmisten kokemasta valkoisen miehen tekemästä vainosta, ahdistelusta, tappamisesta, vangitsemiseta, sekä alistamisesta!"
Suomen siirtomaat olivat mitä, opetusministeriö? Kaikkea moskaa saa lapsille opettaa ministeriön käskystä!

Kysykää 1960 ja 70-luvulla Ruotsiin menneiden suomalaisten kokemuksa heidän työpaikoillaan. Huudot "Täällä puhutaan ruotsia! Helvetti suomalaiset! Te olette eläimiä! Oppikaa ruotsalaiseksi!"
Kysykää suomekielisiltä jotka yrittää asua Ahvenanmaalla, miten ruotsinkielinen kansaivnälisyyskasvatus on siellä käsitellyt suomekielen ja kansalaisten asiat!

Itse olin lääkärin vastaanotolla, jossa afrikkalainen lääkäri käytti sairaanhoitajaa tulkkina välissä. Lääkäri väitti, etten puhu englantia. Yritin saksaa ja ruotsiakin, mutta hän puhui omaa englantiaan. Diagnoosin teki lopulta minulle sairaanhoitaja käytävällä. Reseptin kirjoitti vaivaani toinen lääkäri sähköisenä. Sellaista 2007 vuonna ihmisarvoisessa Varsinais-Suomessa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ihan aiheellista kun tietää kuinka huonosti aboriginaaleja on kohdeltu ja kohdellaan vieläkin Australiassa.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Tietty Australiassa on oma historiansa aboriginaalien kanssa, mutta tästä huolimatta näkisin että konsepti voidaan tänne kopioida...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mistä sinä julistukset ja tunnustukset kehitit, kun linkkaamasi artikkeli nimenomaisesti kertoi ettei mitään sellaista vaadita? Kysehän oli käsittääkseni itsetutkiskelun ja kulttuurisen tiedostamisen kautta syntyvästä kulttuurisensitiivisyydestä.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Artikkelista: " “In relation to Aboriginal and Torres Strait Islander health, cultural safety provides a decolonising model of practice based on dialogue, communication, power sharing and negotiation, and the acknowledgment of white privilege."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin mikä tuossa edellytti jotain julistamista? ”Acknowledgement” tuossa tarkoittaa lähinnä tidostamista.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #9

Oikeassa olet. "Julistaa" ei ollut osuva käsitevalinta.

Kuten tekstissä tulee esille tarkennus ohjeisiin, varsinaista julistusta ei vaadita: " He said that was correct, but there’s no requirement to “announce” anything. The nurses must simply abide by the new code which state clearly that “cultural safety is as important to quality care as clinical safety”. "

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #11

Eiko Suomessa enaa opeteta englantia koulussa? Ensin kiellettin ruotsin opetus ja nyt siis nahtavasti myos englanti...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Pikku juttuhan tuo. Tosin vei pohjan täydellisesti pois tältä älyttömältä blogilta mutta ketäpä se nyt haittaisi kun ensin valkoisten ja kohta miesten pitää Suomessakin pyytää anteeksi ja julistaa ennen hoitotoimenpiteiden alkamista.

Tämä on varmaan sitä itsenäistä ajattelua.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #13

Jokainen ymmärtää blogin pääpointin käytettiin sitten sanaa julistaa, tunnustaa, tiedostaa tms.

Paitsi ei ehkä ymmärrä jos pitää väkisin väärin ymmärtää kun on omasta mielestään lähtökohtaisesti eri mieltä tai ajattelee olevansa erilaisessa poliittisessa tai yhteiskunnallisen keskustelun diskurssissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #14

Tällä palstalla vuosikausia keskustelleena olen havainnut, että useimmille ihmisille on aivan mahdotonta tiedostaa se, että heidän ajatusmaailmansa on jonkin tietyn kulttuurin tuotetta eikä mikään universaali objektiivinen totuus.

Mutta, kuten Göbbels aikanaan sanoi, kun valhetta toistetaan riittävän kauan, se muuttuu totuudeksi. Eli kun riittävän suuri osa ihmisistä hokee samoja hokemia toisilleen riittävän kauan, niin he alkavat uskoa niihin -- olivatpa ne totta tai ei.

Nykyään meidän yhteiskunnassamme vallalla oleva hokema on kapitalismin (markkinatalouden) ihanuus ja vaihtoehdottomuus. Sen sijaan siitä ei sanota halaistua sanaa, että esimerkiksi terrorismi ja kansainvaellukset ovat juurikin sen saman kapitalismin sivutuotteita. Tyydytään vain tukahduttamaan oireita sen sijaan että puututtaisiin itse sairauteen.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Minä olen sellainen persujen kovasti vihaama liberaali joka tykkää sateenkaarista. Minun pakassa on semmoinen asia kuin yksilön vastuu ja vapaus.

Jos henkilö x ei ole tehnyt väärin, häntä ei vääryydestä pidä tuomita, eikä hänen siitä pidä ripittäytyä. On typerää ja pidemmän päälle hyvin tuhoisaa ilmapiirille pakottaa ihmisiä ottamaan syntiä rikkeistä joiden tekoon he eivät ole osallisia. Ounastelen jopa, että jos hoitaja olisi kovin törkeän rasistisesti käyttäytynyt, hänellä ei enää olisi työpaikkaa.

Mutta tämä menee sitten kahteen suuntaan, toverit hyvät: on asiatonta haukkua jokainen maahanmuuttaja siksi että tietty porukka heistä sikailee.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Uteliaisuus heräsi sen verran, että etsin tuon ohjeistuksen. Siinä sanotaan tästä kulttuuriasiasta näin:

"What is ‘cultural safety’ and why is it a requirement in the codes?

Aboriginal and Torres Strait Islander peoples experience poorer health outcomes than non-Indigenous peoples.

Cultural safety is a proven way for nurses and midwives to contribute to better health outcomes and experiences for Aboriginal and/or Torres Strait Islander peoples.

Cultural safety is about acknowledging the social, historical and structural factors that can have an impact on the health of Aboriginal and/or Torres Strait Islander peoples. Rather than saying ‘I provide the same care to everyone regardless of difference,’ cultural safety means providing care that takes into account Aboriginal and/or Torres Strait Islander peoples’ needs.

Cultural safety is recognising the ways you can provide care that meets Aboriginal and/or Torres Strait Islander peoples’ needs and reflect on the ways that your own culture and assumptions might impact on the care you give.

When nurses and midwives challenge beliefs based on bias or assumption, and work in partnership with people and communities, they contribute to better healthcare experiences for Aboriginal and Torres Strait Islander peoples.

Many nurses and midwives will already be practising cultural safety, even if they have not heard of the term. The new codes of conduct guide all nurses and midwives on a cultural safety.

The NMBA worked in partnership with the Congress of Aboriginal and Torres Strait Islander Nurses and Midwives (CATSINaM), who provided expert advice and evidence on cultural safety."

Fact sheet: code of conduct for nurses and code of conduct for midwives

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Törkeää kulttuurimarxistista poliittisen korrektiuden pakkosyöttöä, sanon minä.

Toimituksen poiminnat