TeemuTorssonen

Koodaako mamut kantasuomalaiset kortistoon?

  • Kuvituskuva: geralt
    Kuvituskuva: geralt

Eri yhteyksissä on tullut esille kuinka turvapaikanhakijoista koulutetaan lyhyessä ajassa koodareita. Ainakin Helsingin kaupunki on tilannut koulutusta turvapaikanhakijoille.

 

Herää kysymys miksi yhtä ponnekkaasti ja samalla tavalla ei aiemmin ole ollut kiinnostusta kouluttaa kantasuomalaisia, esim. syrjäytyneitä nuoria tai pitkäaikaistyöttömiä? Miksi innostus ja hype nyt turvapaikanhakijoiden kohdalla?

 

Olisiko kyse siitä, että työllistynyt tp-hakija on enemmänkin kuin vain työllistynyt työtön. Jokainen työllistynyt mamu on tärkeä myös siksi, koska hänen kauttaan manifestoituu osaltaan monikulturismin ja löysän maahanmuuttopolitiikan ”juhlapuheet”.

 

Työllistynyt tp-hakija osoittaa ne liioteillut puheet huippu- ja moniosaajista, mitä maahantulijoihin liitetään, vähän enemmän todellisuuspohjaisiksi.

 

Myös maahanmuuttokriitikoille voidaan osoittaa heidän olevan ”väärässä” ja samaan aikaan kuitenkin taustalla huono maahanmuutto saa jatkua sekä siihen liittyvä bisnes. Muutama sata koodaria ei muuta tätä asiaa toiseksi kuin vain propagandassa.

 

Samanlainen panostus ja hypetys suomalaisen työttömän kouluttamisesta ei tuo monikultturismin ja avoimien rajojen porukalle samanlaista tyydytystä. Siihen ei lataudu niin paljon kaikenlaista ylimääräistä. Se on tylsää, väritöntä.

 

Mielestäni kuitenkin ensisijaisesti tulisi panostaa omien kansalaisten työllistymiseen. Vastaava koodauskoulutusprojekti olisi voitu jo moneen kertaan polkaista käyntiin vaikka suomalaisten nuorten kohdalla.

 

Käsittääkseni vastaavaa ei ole toteutettu esim. juuri työttömille nuorille, eli että ilman mitään koodauskokemusta pääsisit kunnan tukemalle yrityksen järjestämälle koodauskurssille.

 

Tuntuu että kaikki bisnes mikä liittyy mamuihin on kannattavaa, oli sitten kyse kaarnalaivoista tai koodauksesta. Tämä johtunee julkisesta rahoituksesta millä koetetaan saada monikultturinen yhteiskunta toimimaan vaikka hintaa tulee.

 

Miksi tällainen(kin) ohituskaista maahantulijoille?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Meidät toki koodataan kortistoon, mutta ei mamujen toimesta, vaan vaikkapa intialaisten koodareiden toimesta. Tulee paljon halvemmaksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Muuten on mielenkiintoista huomata, että kun mamut eivät tee työtä, niin heidät leimataan loisiksi ja kun he tekevät työtä, niin heidät esitetään uhkana, joka vie meiltä työpaikat.

Kuten olen vuosien varrella useaan otteeseen selittänyt, noin puolet väestöstä käy töissä ja toinen puoli ei. Tämä pätee niin Suomeen, Saksaan, Ranskaan kuin Iso-Britanniaan ja todennäköisesti useaan muuhunkin Euroopan maahan.

Noiden maiden välillä on suuria eroja siinä, paljonko niissä on maahanmuuttajia. Työllisyysaste ei siis riipu siitä, kuinka suuri osa väestöstä on maahanmuuttajia.

Kuvittelisiko joku tosissaan, että jos Suomeen tulisi 75 miljoonaa maahanmuuttajaa, niin edelleenkin vain 2,5 miljoonaa kävisi töissä ja loput 77,5 miljoonaa odottaisivat elävänsä sosiaalituella? (Saksan pinta-ala on vain noin 10% Suomen pinta-alaa suurempi ja siellä elää yli 80 miljoonaa ihmistä ja heistä noin puolet käy töissä.)

Jos Suomeen muuttaa 2 maahanmuuttajaa eikä kumpikaan työllisty, niin joku aiemmin täällä asunut työtön työllistyy.

Jos Suomeen muuttaa 2 maahanmuuttajaa ja molemmat työllistyvät, joku aiemmin työssä ollut menettää työpaikkansa.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Mutta niinhän se menee, jos maahanmuuttaja pummii, niin maahanmuuttaja pummii. Jos maahanmuuttaja työllistyy, niin silloin on potentiaalisesti mennyt yksi työpaikka kantasuomalaiselta.

Ei tätä asiaa muuta "oivallus" että teki maahanmuuttaja kuinka vain, niin se on usein molemmissa tapauksissa negatiivinen asia. Voihan se niin ollakin!

Minusta on mielenkiintoista se, että tätä "oivallusta" käytetään jotenkin sellaisena että pummimiseen tai työpaikan viemiseen liittyvä kritiikki olisi jotenkin perusteetonta. Miksi näin?

Virheellinen implisiittinen oletus että asia on joko tai? Vaikka se voi olla kummassakin huono...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kysymys kuuluu, miksi tuota asiaa pitäisi tarkastella vain maahanmuuttajien osalta?

Eikö ole yhtä hyvin niin, että jos kantasuomalainen pummii, niin kantasuomalainen pummii. Jos kantasuomalainen työllistyy, niin silloin on mennyt yksi potentiaalinen työpaikka maahanmuuttajalta? Jne.

Miksei tyydytä yleisesti sanomaan, että jos joku pummii, niin joku pummii ja jos joku työllistyy niin joku toinen jää työllistymättä? Miksi tähän pitää sotkea maahanmuuttajat?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #7

Koska Suomi on suomalaisten koti(maa).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #8

Ahaa, siksi siis maahanmuuttajat pitää ottaa silmätikuksi. Tuossa on kyse niinsanotusta toiseuttamisesta.

"Toiseus on monissa tieteenaloissa käytetty käsite, joka voidaan ymmärtää itsensä keskelle asettamisena ja samalla itseensä nähden erilaisten ryhmien pois sulkemisena. Toiseuteen kuuluu olennaisesti erojen etsiminen ja binaarinen suhde minun ja muun välillä. "Toinen" voidaan siis ymmärtää henkilönä tai ryhmänä joka on erilainen suhteessa omaan itseensä.

Toiseus voidaan ymmärtää myös toisen tekemisenä eli toiseuttamisena. Ryhmät, jotka nähdään poikkeuksellisina ja normeihin kuulumattomina toiseutetaan. Tämä tapahtuu määrittelemisen, nimeämisen, luokittelemisen, identifoimisen, kategoroimisen ja ulossulkemisen kautta sekä ryhmän ominaispiirteinä nähtyjen ominaisuuksien jatkuvana toistelemisena. Toiseus ilmenee aina suhteessa omaan itseensä, sillä erot ovat eroja vain keskustaan asettautuneen ryhmään nähden. Samalla kun etsitään toisen ryhmän eroja, omaa identieteettiä luodaan suhteessa toiseen ryhmään.

Esimerkkejä toiseuttamisesta on oletus siitä, että liitot naisen ja miehen välillä on normi. Tässä oletuksessa samaa sukupuolta olevat parit toiseutetaan. Monissa keskusteluissa näkyvä valkoisuuden normi ja valkoisen rodun keskelle asettaminen on muiden rotujen marginalisoitamista ja toiseuttamista. Kaupunkikuva usein toiseuttaa liikuntarajoitteiset henkilöt olettamalla kaikkien pystyvän liikkumaan tilassa samalla tavalla, kuten kiipeämään portaat."

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Oman lukunsa muodostavat työpaikat jotka ovat olemassa liittyen maahanmuuttajiin, kuten esim. maahanmuuttajan työllistyminen tulkiksi. Tätä työpaikkaa ei olisi ilman maahanmuuttajia ja näin ilman maahanmuuttajia ko. työpaikkaa ei edes olisi ollut olemassa.

Tämän työpaikan tuottavuus yhteiskunnalle taas sitten riippuu useista tekijöistä....

Pekka Pylkkönen

Oikeassa tai väärässä, kantis tai mamu, uudet koodarit työmarkkinoille ovat pirun tervetulleita!

Sinänsä koodariksi kyllä pääse ilman koulujakin. Opettelet tekemään jotain ja teet muutaman hienon demon. Niillä saa töitä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

" Vastaava koodauskoulutusprojekti olisi voitu jo moneen kertaan polkaista käyntiin vaikka suomalaisten nuorten kohdalla."

Kantasuomalaisille nuorille on jo olemassa monipuolinen tarjonta kouluttautua heitä motivoivalle alalle. Mamujen koulutus ei ole heiltä mitään pois.

Muutenkin ihmettelen tätä maahanmuuttokriitikoiden logiikkaa. Ollaan huolissaan maahanmuuttajien työllistymisestä mutta sitten kun asialle tapahtuu jotain, se onkin vääryys.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Totta kai se on pois kantasuomalaisilta nuorilta jos Suomessa on työttömyyttä ja sitten ulkomaalaisia koulutetaan täyttämään työvajetta jonka voisivat täyttää kantasuomalaiset.

Tämä on nimenomaan pois kantasuomalaisilta työttömiltä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

En ole kuullut yhdestäkään kantasuomalaisesta, joka olisi halunnut ruveta koodariksi, mutta asia jäi haaveeksi koska kursseja ei ollut tarjoilla.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #14

Yleensä se ratkaiseva ongelma onkin työn vaikeus. Järjestelmien tekeminen kun tuppaa olemaan yllättävän vaikeaa.

Pulaa ei ole www-sivujen tekijöistä tai niistä, jotka osaavat luoda jotain nättejä vilkkuvia demoja valmiilla työkaluilla.

Alan työt edellyttävät useissa tilanteissa erityisosaamista, jota on valitettavan harvassa. Lisäksi tuon erityisosaaminen hankkiminen vaatii aika lailla ihan perinteistä vaivannäköä opiskelun ja käytännön kokemuksen muodossa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #24

Tuo on totta ja näinollen koodauskurssien tyrkyttäminen sellaisille, joilla ei ole alalle taipumuksia ja henkilökohtaista mielenkiintoa, ei ole työttömyysongelmaan mikään ratkaisu. Mutta kouluttautumismahdollisuuksia kyllä löytyy niille, joilla nämä ominaisuudet on.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tässä juuri esimerkki, kun ei osata eritellä maahanmuuttoa ja pakolaispolitiikkaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jaa`a, silloin kun persut olivat hallituksessa, pakolaisia tuli tuhansittain idästä ja lännestä. Persuilta ei pulinat lopu, mutta vain teot ratkaisevat.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ka niin. Sisältäen toki muutaman muuttujan. Toki pakolaisista ja pakolaispolitiikassa on suunnta muuttumassa myös euroopassa, eikä tämän tulisi olla rinnastettavana maahanmuuttoon. Nyt näyttää siltä, että kovin moni muukin puolue kritisoi harjoitettua pakolaispolitiikkaa lähes samoilla ajatuksilla mitä persut ovat esittäneet jo useamman vuoden.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aivan, kuten totesin pulinaa piisaa, mutta teot puuttuvat. Olivathan persut voineet kaataa hallituksen sen liian löpsän maahantulopolitiikan johdosta. Eikö?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #22

Vieno kysymys. Oliko silloinen persujohto väärin valittu?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos suomalaiset haluaa koodata, niin siitä vaan, pari sellaista tunnen, ja ei se työ ole kauhen hohdokasta, hyvin palkattua tosin.

Antaa tulla vaan lisää koodareita ympäri maailman, ne vois sitten koodata sellaisen ohjelman, jolla saadaan tyhmät blogit poistettua jo ajatusasteella :)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...ne vois sitten koodata sellaisen ohjelman, jolla saadaan tyhmät blogit poistettua jo ajatusasteella :)"

Jos tuo olisi vitsi, niin se olisi hyvä vitsi. Mutta tosiasia on, että tuollainen on jo vahvasti kehittelyn alla.

Risto Koivula

AIVAN VAPAASTI JA LYKKYÄ PYTTYYN, JOS VAAN KIINNOSTAA JA TAITOA LÖYTYY/SYNTYY!

Suomessa on sellaisella apinanraivolla väännetty ja kusetettu ja pakotettukin meitä koodaa- maan, usein koodaamisen nimellä ja työehdoilla pistämään oman esimerkiksi akateemisen asioita tietokoneille, että esimerkiksi rakennetekniikasta puuttuu yksi kokonainen ikäluokka, minua noin 10 vuotta nuoremmat, joiden pitäisi nyt olla uransa huipulla pääsuunnittelijoina ja tuotannon kehittäjinä, koska heidät valmistuttuaan idän- ja arabiviennin romahduksen jälkeen muuntokoulutettiin Nokian ja sitä kautta Acceturen "IT-ammattilaisiksi". Minä väistin ansan. Oli pari väitöskirjaakin kuitenkin persetaskussa. Ja ne ovat siellä yhä.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/04/miksi-...

keskiviikko, 8. huhtikuu 2015

Miksi kukaan maisteri ei hakenut Piraatti-Petruksen firmaan ohjelmoijaksi?

Hakuilmoitus oli tämän näköinen: (Poistunut julkaisusta)
Senior Java Developer Leiki Oy

Leiki provides market leading solutions for online content and consumer analysis, automatic recommendations, and targeted advertising. Our customers are publishers, retailers and advertisers in Europe and in the US. Our product Leiki Focus has received numerous awards, including the European ICT Prize and the Media Innovation of the Year award.

We at Leiki are team spirits, we enjoy learning new skills and working with the latest technolo- gy. We'll offer you challenging work in a growing organization. To see who we are, check out www.leiki.com.

Want to do something interesting?Tired of working in a boring software project you don't really care about? Come work at Leiki! We are a small but growing and profitable company which offers text analysis and recommendation SaaS using our own unique ontology based product. Business is booming and we are expanding rapidly in Europe and USA, so we need more people! Right now we are looking for a new

Senior Java Developer

for our Helsinki office. Sure, there will be refactoring, fixing bugs and writing tests as always - but you can also expect to work with interesting challenges due to new features, ever increa- sing efficiency requirements and varied international customers. Leiki also has a flat & flexible organization where everybody from newcomer to CEO can give input on how to do things better, be it project methodology or a new algorithm. If this sounds good to you and you have the right skills, we want to hear from you!

Applicant should have:

3+ years of industry experience.
Strong skills in developing server side Java applications.
Experience in unit testing.
Proficient in written and spoken English.
Good communication skills and willingness to work with customers. "

We also appreciate:

Relevant degree (such as M.Sc.).
Experience or interest in project manager role.
Familiarity with distributed computing.
Familiarity with Linux servers.
Familiarity with SQL and databases.
Familiarity with some of the following: Tomcat, MySQL, Hibernate, Spring, JUnit, TestNG, Maven, Git.
Familiarity with Internet technologies (HTTP, (X)HTML, JSP/servlets or JavaScript).
Interest and skills on algorithms for machine learning and text analysis.

Check out what we are all about at www.leiki.com!

Send a short application with CV and preferred salary to jobs@leiki.com.

If you have any questions about the position, please contact CTO Tomi Päiväniemi: tomi.paivaniemi@leiki.com. "

RK: " Ohjelmoijan/sovellutuskehittäjän tehtävään haetaan vahintään (joskaan tätä ei ihan suo- raan ole sanottu,kunhan jokin tutkinto on) maisteria/diplomi-insinööriä (MSc).Alan ei selvästi- kään tarvitse olla ATK eikä informaatioteknologia, sillä johtaja Petrus Pennanen on itsekin ydin- fyysikko, tohtori. Vaaditaan JAVA-palvelinsovellutusten kehityskokemusta ja kolmen vuoden kokemusta teollisuudessa (ei ilmeisestikään välttämättä pelkästään vaadittujen sovellutusten kanssa).

Pennasen firma ei saanut tällä ilmoituksella yhtään ainokaista hakemusta,vaikka minimivaati- mukset täyttäviä vähintään maistereita tai diplomi-insinöörejä pitäisi olla työttömänäkin, tai vie- läkin vähemmän koulutustaan vastaavissa tehtävissä pilvin pimein. Eniten piiputtaa varmaan niistä JAVA-serveritaidoista (huom! en tiedä asiasta mitään!), mutta jos Pennanen ja muutama muu vislaisi, niistä varmaan järjestettäisiin lennossa valtion työllisyyskursseja.

Jos nimittäin olisi (maisteri/DI-)hakijoita sinnekään...

Mistä ihmeestä voi olla kysymys?

"Kirosanaa" (maisterille) "ohjelmoija" (koodari) hakemuksessa ei mainita.

Erilaisten tiedostojen kuten vaikka internet-kotisivujenkin tai virtuaalimallien luomista jossakin ohjelmassa esimerkiksi minä kieltäydyn nimittämästä "ohjelmoimiseksi": se on olemassa olevien ohjelmien KÄYTTÖÄ, jossa niitä ei muuteta.

Mutta ohjelmoijista kuitenkin ON KYSYMYS, mikä olisi sitten viimeistään haastattelussa aivan varmasti ilmennytkin. Ja se käy kyllä työpaikkailmoituksestakin aivan tarpeeksi hyvin ilmi sillä varauksella, että mitä johtaja Pennanen, joka ei ole koulutukseltaan tietokonemiehiä, sillä tarkoittaakin! "Senior" tarkoittaa, että kyseessä ei ole harjoittelijan paikka (ne ovat erikseen).

Valituksi tulevan on tuotava firmaan knowhowta muualta tullakseen valituksi.

http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188...

PP: " Työttömyys ja työvoimapula samaan aikaan - mitä ihmettä?

Rekrytoimme viime vuoden lopussa ohjelmoijaa johtamaani yritykseen.Kun ilmoitus oli pistetty linjoille aloimme odottaa hakemusten vyöryä.Irtisanomisista ja YT-neuvotteluista IT-alaa unoh- tamatta oli uutisoitu koko ajan, joten vapaata työvoimaa oli varmasti liikkeellä. Suomen työttö- myysaste on nyt noin 9%. Se on paljon vaikka 90-luvun laman 20% huippulukemat ovat vielä kaukana.

Tarjosimme rentoa työympäristöä, sijaintia Helsingin keskustassa, kilpailukykyistä palkkaa, kivoja työkavereita, ilmaista aamiaista ja kaikkea muuta mukavaa. Yllätys oli melkoinen kun hakemuksia ei meinannut maksullisesta näkyvyydestä huolimatta tulla juuri lainkaan.Eivätkö työttömät hae töitä? Mitä Suomessa oikein tapahtuu?

Emme olleet yksittäistapaus, sillä kuulin samaa muilta saman kasvualan eli internetpalvelui- den parissa toimivilta yrityksiltä. Jotkut ovat jo siirtämässä toimintaansa ulkomaille kun työvoimaa ei Suomesta löytynyt millään keinolla.

Miksi työttömien taidot ja yritysten tarpeet eivät kohtaa? Ja miten asia voitaisiin korjata? "

RK: Tässä vaiheessa voisi jo tehdä ajatuskokeen, että jos minä olisin 20 vuotta nuorempi (olin silloin justiin tuollaisessa tilanteessa ja akateemisena jatkokoulutettavana, oltuani jonkin aikaa myös duunarin hommissa romuttajana), ja kuuluisin hakemuksen kohderyhmään. Minulle on myös maksettu palkaa nimellä "ATK-ohjelmointi", jota osana tekemääni perustutkimukseen diplomityön yhteydessä kuulikin, mutta se oli siksi, kun diplomitöistä ei saanut maksaa itse tekijälle. Ohjelmat manivät usean muunkin dioplomityöntekijän käyttöön toki.

Mulla ei ole eikä ole koskaan ollut tekemistä varsinaisen ATK-alan, kaupallisen ohjelmistotuo- tannon kanssa. Mutta sehän ei Pennasen mukaan olisi ollut este. Tehdään kaksi ajatuskoetta:

1. Että olisin perehtynyt MYÖS JAVA-servereihin ja toiminut niiden kanssa vaikka rakennus- statiikan perustutkimukseen liittyen. Silloin olisin täyttänyt (siis 20 vuotta nuorempana) Pennasen kriteerit. Olisiko hakenut tämän ilmoituksen perusteella?

En.

2. Oletetaan, että Pennasen firmassa olisi sellaisia ohjelmointihommia, joihin minä voisin olla vaikka ainoa sopiva henkilö, kun ne sivuaisivat sellaisia rakennusstatiikan alueita, joissa minä olen osoittanut virheitä, ja johtanut oikean teorian tilalle?

Olisinko hakenut OHJELMOIJAKSI?

EN, ja vielä kerran en!

Enkä muutenkaan, "insinööriksi", ohjelmistotalon tietyn tekniikan asiantuntijaksi. (Olen kyllä ollut muunlaisten talojen sellaisena.) Olisin voinut käydä pulisemassa "mukavia", jotka eivät olisi olleet Pennaselle mukavia, mutta kuten sanottu, ei hänen firmassaan sellaista aktiviteettia olekaan. Se olisikin sellaiseen vääränlainen firma tai muu tuotantoyksikkö.

PP: " Vapaus oppia

Koulutusjärjestelmämme on laadukas, mutta jäykkä ja vanhanaikainen. Kiintiöt eri aloille pääte- tään poliittisesti ja kynnys päästä opiskelemaan suosittuihin kouluihin on korkea. Monesti tarvitaan valmennuskursseja ja hakemista vuosien ajan ennen kuin opinahjon ovet aukeavat. Työttömän ei ole helppoa tai nopeaa hankkia tutkintoa uudelta alalta.

On vähän tunnettu tosiasia että samaan aikaan lain mukaan korkeakouluopetus on julkista. Kuka tahansa voi osallistua luennoille ja käytännössä usein myös tentteihin. Ainoa mitä opinto-oikeudettomalta jää tällöin puuttumaan on suoritusten hyväksyminen osaksi tutkintoa. Rajoitus on monesti tarpeeton, sillä ylimääräiset kurssille osallistujat eivät kuluttaisi resursseja merkit- tävästi. Opiskelijoiden määräkiintiöistä voitaisiinkin useissa tapauksissa joustaa ja antaa kenen tahansa suorittaa kursseja ilman korkealle nostettua pääsykoerimaa,joka ei palvele kenenkään etua. "

RK: Pennanen ajaa tässä takaa, miten työtön voisi valtion kustannuksella suorittaa niitä JAVA-serverikursseja. Työvoimaviranomaiset ainakin yrittävät järjetää niitä satasen varmasti, jos Pennanen ja muutama muu alan yrittäjän vislaavat heille työvoimantarvetta ja tarjoavat harjoit- telupaikkoja (joista valtio maksaa, ja jotka saavat vaikka tuottaakin jo koulutusvaiheessakin, jos nimittäin on tehtori- ja maisterihakijoita "serveriohjelmoijan" tittelillä, palkalla (johon nuo yrittäjät voivat suuresti vaikuttaakin!).

Ja vieläkin enemmän yhteiskunnan it-yrittäjille tarjoamaa herkkua,joista nämä yhteiskuntasuh- teissa vähän vihreät pojat vaan eivät tiedä, vielä: VALTIO VIE TYÖTTÖMYYSKORVAUKSET JA MUUT PALVELUT SILTÄ TOHTORILTA JA MAISTERILTA, JOKA EI OTA VASTAAN TARJOTTUA SERVERIOHJELMOIJAN TYÖPAIKKAA, "KUN PAPERIT JA AMMATTI KERRAN ON", suorastaan räätälöity sellainen!

Myös ammattikorkeakoulu voi varmasti kouluttaa serveriohjelmoijia. Mutta he sitten tosiaan pelaavat sen serverin kanssa: pistävät sinne, mitä käsketään pistää, eivätkä he ole tohtoreita ja maistereita, jotka toisivat kylkiäisenä firmaan sen akateemisen osaamisensa, suhteensa, ja muun akateemisen historiana, ilmaiseksi.

... "

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Lähinnä kiinnostaisi tietää, kuinka kannattavaa tämä touhu on.

Kaarnaveneisiin taisi mennä veronmaksajien rahaa 150 000€. Siellä oli se madventuresin kaveri YLE haastattelussa kertomassa miten hieno idea tämä on.

Voisiko YLE tehdä nyt uuden haastattelun, että saadaan tietää miten hyvin bisneksellä menee?

Eiköhän kaikki tiedä tähän vastauksen, sen verran ennakkoluuloisia olemme.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

If tilin_saldo < 2000 eur then go to Kela(sotu);

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Mikäli koodaamisella tarkoitetaan jotain muutakin kuin www-sivujen tekoa WordPress-työkalulla, niin on vain hienoa jos joku noista kurssitettavista oppii riittävät taidot.

Siinä vaiheessa kun puhutaan vaikkapa vähän vaativampien järjestelmien teosta, niin yllättävän harvasta on tuollaista työtä tekemään. Tuolloin Pylkkösen mainostama itseopiskelu harvoin, tuskin koskaan, riittää. Itse opiskelleet suunnittelijat tuppaavat toistamaan niitä tavallisimpia virheitä ja saamme jälleen toimimattomia ja bugisia järjestelmiä.

Toisin sanoen tästä maahanmuuttajien pikakoulutuksesta ei kannata olla huolissaan muuten kuin siinä mielessä, että saatamme saada paljon lisää huonoja järjestelmiä.

Sulautettujen järjestelmien tekijöistä on erityisesti pulaa. Rinnakkaisuuden, kovan reaaliaikaisuuden ja muiden vastaavien haasteiden hallinta on valitettavasti sen verran vaikea rasti, että sitä harvoin kirjekurssilla, itseopiskelulla tai pikakoulutuksella oppii.

Mutta on todella hienoa jos tuollaiseen työhön pystyvät henkilöt saadaan jostain kiinni. Työhön pystyvistä on sen verran kova pula.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On, on. "Koodareita" yritetään saada kaikin voimin ja resurssein tänne sivistyksestä jälkeen jääneeseen valtioon. http://www.finland.org.zm/public/default.aspx?cont...

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Niinpä. On eri asia saada koululaisia mukaan johonkin digihommaan (ja myydä kehitysmaiden kouluille länsimaisten firmojen digihärpäkkeitä) kuin kouluttaa niiden härpäkkeiden tekemiseen kykeneviä ihmisiä.

Se järjestelmien tekemisessä tarvittava osaaminen ei ole mikään pikakoulutettava juttu. Se on kaikesta huolimatta vieläpä sellainen juttu, jota eivät hallitse monet pitkään koulutetutkaan ihmiset. Monet tekniset jutut nyt vain valitettavasti ovat pirullisen vaikeita.

Käyttäjän markomakila kuva
Marko Mäkilä

Tämä on taas yksi tapa hyötyä turvapaikanhakijoista. Samaa rahastussarjaa kun vokki pisness sekä kaarnalaiva viritykset. Koodauskurssin järjestää yksityinen yritys, joka ottaa löysät rahat pois kuljeksimasta. Konsulttifirman on ollut helppo myydä idea päättäjille, koska kaikki mikä liittyy somalien, irakilaisten ja afgaaneihin, löytyy rahaa välittömästi. Nyt tästä ed. aineksesta valitaan kursseille ehkä 20 henkilöä "en tiedä tarkkoja määriä. Tietääkö joku?" ja lopputuloksena on ehkä kaksi tai kolme kaveria tekevät joskus jotain jossain jota voisi tehdä ketä vaan vähääkään koodausta ymmärtävä. Olen ollut IT alalla 21 vuotta ja en ole koskaan nähnyt edes hyvää koodaria joka ei olisi jollain tavalla saanut kipinän koodaamiseen jo nuorena. Suomeen ei edes tule Irakista, Syyriasta tai muualta hyviä koodareita tai edes keskivertokoodareita töihin. Kyllä he hakeutuvat muihin maihin paremalla palkalla ja paremmilla eduilla. Suomessa on kyllä tälläkin hetkellä satoja Intialaisia, koska ovat voittaneet "tarjouskilpailun" järjestelmien toimittamisesta. Intialainen painaa suomessa 12h päiviä ja ottaa ihan ok korvaukset ja lähtee kotiinsa kun projekti loppuu. Ei tänne lampsineet "huippuosaaja" muslimimiehet ja somalit ole mikään uhka koodaajille koska ei heidän kyvyt riitä koodaamiseen sillä laadulla ja nopeudella että siitä kannattaa mitään maksaa. Se mitä näkisin niin koodaus kannataisi oikeasti ottaa valinnaiseksi kouluopetukseen vaikka pakkoruotsin tilalle jos haluaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

En aivan ymmärrä ajatusta, että toistuvasti uutisoidaan tuhansien ohjelmistokehittäjien huutavasta pulasta ja kuinka metsureista, peltiseppähitsaajista ja pitkäaikaistyöttömistä täytyy yrittää työllisyyskouluttaa "koodareita".

Itse olin juuri yli vuoden työttömänä, vaikka on korkeampi korkeakoulututkinto siitä "koodaamisesta" ja parikymmentä vuotta työkokemusta. Olen "koodannut" vähän kaikkea mikä liikkuu, mutta silti töiden löytyminen oli kiven alla.

Mitä turvapaikanhakijoihin tulee, on hieman vaikea ymmärtää, että jos nyt vaikka lukio antaisi ohjelmointitaidoille hyvän pohjan, miksi siihen halutaan kouluttaa jopa peruskoulua käymättömiä. No epäilemättä tulijoissa on monenlaisia ihmisiä ja epäilemättä tuhansien joukosta voi löytyä kymmenittäin osaavia. Kovin suuresta osasta tuskin voi kuitenkaan olla kyse.

Yksi erityinen peruste heidän kouluttamiseensa nimenomaisesti ohjelmistoalalle kuitenkin on – kieli, tai siis suomen kielen puute. Mitä tahansa muuta alaa varten he joutuisivat ensin opettelemaan suomen kielen.

Ohjelmistoala on nimittäin ehkä eniten kansainvälistynyt ala Suomessa. Hyvin suuressa osaa yrityksistä ainakin kaikki kirjallinen kommunikointi tapahtuu täysin englanniksi ja englantia puhuvien ulkomaalaistaustaisten palkkaaminen olisi siten poikkeuksellisen esteetöntä. Ainakin kaikissa yrityksissä missä itse olen ollut 15 vuoden ajan, kaikki sisäinen dokumentaatio on englannin kielellä, koska asiakkaat ja yhteistyötahot yleensä puhuvat englantia ja tietenkin se myös helpottaa yrityksen myymistä ulkomaiselle ostajalle. Yritykset myös tarvitsevat toisista kulttuureista olevia työntekijöitä, koska ulkomaalaiset asiakkaat ovat usein myös samoista kulttuureista.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Koska se optimaalinen, työnantajien haluama ja median suitsuttama, "koodari" on itseopiskellut tai kesken opintojen oleva tai juuri valmistunut (viimeisin vaihtoehto tulee kysymykseen vain jos niitä itseopiskelleita tai kesken opintoja olevia ei ole saatavilla), niin työkokemusta omaavat ovat ilmeisesti enemmän tai vähemmän paitsiossa.

Syy on tietenkin rahaan liittyvä. Itseopiskelleelle tai kesken opintojen olevalle ei tarvitse maksaa kunnon palkkaa. Harjoittelija tai jokin vastaava titteli riittää. Palkkaa vähän.

Tuon takia osaamista ei yleensä huomioida. Koska jokainenhan voi "itse opiskella netistä" vaikkapa kovan reaaliaikaisuuden hallinnan vaatimat jutut (huutonaurua tähän) tai tietokantojen suunnitteluun liittyvät seikat (lisää huutonaurua).

Valitettavasti halvalla ei saa todellista osaamista. Sitten ihmetellään miksi ICT-projektit eivät oikein täytä käyttäjien toiveita tai eivät valmistu koskaan. No, syynä se, että niissä on käytetty juurikin mediassa mainittuja "koodareita".

Tämä on sillä tavalla hassu juttu, että me hyväksymme kaikenlaiset pellet koodaamaan vaikkapa SOTE-tietojärjestelmää tai itse ohjautuvien autojen softia (Uber). Mutta lääkäriltä edellytämme jotain osaamista.

Pekka Pylkkönen

Vähän ylimielistä, mutta onhan se totta että kuuden kuukauden opettelulla tai harrastamiasipa harvoin kukaan nousee sinne varsinaiseksi huippuosaajaksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös se, että jokainen ohjelmisto ei ole sote-tietojärjestelmä. Kännykkäpelien ja laihdutusäppien aikakaudella vähemmänkin päteville on runsaasti tilaa. Tai vaikka jos jotain hyödyllistä hakee, erilaisten sensorikontrollereiden koodaajille, joissa vuosikymmenen kokemus ja koulutus menee jo aika lailla hukkaan.

Itselläni on ohjelmoinnista vain perusopinnot ja tiedostan kyllä hyvin mihin taidot riittävät. Se ei silti estä kirjoittamasta bugitonta koodia jota jopa ihan käytetään teollisuudessa. Onneksi meillä on myös ihan koulutettu koodari joka ottaa kopin isoista projekteista. Tälläinen työnjako lienee monessa mielessä tehokkain ratkaisu. Vastaavasti kolarilta siis puuttuu osaaminen esimerkiksi sulautettuihin järjestelmiin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #33

Olen samaa mieltä tuosta, että aivan aloittelijakin usein saa aikaiseksi aivan toimivaa ja bugit lähtevät sitten hiomalla. Työtä ja tuskaa siinä epäilemättä on aluksi. Kuitenkin aloittelijoilla on usein kova draivi tehdä ja saada aikaiseksi.

Suurempi hankaluus on siinä, että toimivan ja asiansa ajavan softan voi tehdä hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Vaikeaa on, että kehittäjä ei itsekään ymmärrä mikä softassa on vikana - sehän toimii eli varmaan koodi sitten on hyvää, eikö? Olen turhankin moneen otteeseen saanut eteeni ohjelmia, jotka kyllä toimivat kuten pitääkin, mutta koodin lukeminen saa silmät itkemään verta. No niin, koodia on valtavasti, mutta kenenkään muun on vaikea saada siitä tolkkua. Jatkokehitys on usein niin suurta tuskaa, että on helpompi aloittaa tyhjältä pöydältä. Yleensä koodista näkee aika nopeasti, onko kirjoittajalla taustalla muutama vuosi opintoja vai ei.

Koodista voi usein löytyä aivan käsittämättömiä kukkasia, kuten kymmenien tai satojen lähes identtisten rivien if-ketjuja, jotka olisi voinut kirjoittaa yhdellä silmukalla, jne. Kaikkia hyviä käytäntöjä rikotaan raskaasti. Tietenkään ei kirjoiteta riviäkään kommentteja - koodihan on itsedokumentoivaa! The Daily WTF tarjoaa paljon esimerkkejä ja hauskaa luettavaa, Redditin badcode:ssa lisää, jne.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #34

Noinhan se on. Ja usein nopeat protot itselläkin ovat sellaisia että kommentteja tai unit testejä ei ole lainkaan. Ei niistä itsekään muista enää kuukauden päästä että mitä tämän nyt pitikään tehdä. Mutta hyötyä niistä on silti. Yleensä tavoitteena on selvittää jonkun tekninen toimivuus ja koodi on kontrollerissa vain siksi että se tekee yhden päivän mitä halutaan. Olisi aika yliampuvaa panna huippukoodari tekemään sellaista.

Mutta duuneja on monenlaisia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kaikille nuorille on kaikki opiskelupaikat avoinna. Hakemalla ja yrittämällä niihin pääsee.

Koulutuksen ulkopuolelle jää kuitenkin paljon nuoria. Suurin osa heistä on poikia. Ehkä se on syy, että näihin ihmisiin ei panosteta riittävästi. Mutta tähän pitäisi panostaa. Minulla on aiheesta henkilökohtaista kokemustakin. Ei kukaan olisi välittänyt vittuakaan. Ei vähääkään. Tuskin mikään on muuttunut tässä suhteessa. Kaikenlaista puuhastelua julkisten työllistämiseksi on tietenkin kehitetty, mutta ei siitä mitään hyötyä ole ollut.

Koulutuksen ulkopuolelle jääviin pitäisi panostaa tietysti aidon tasa-arvoisesti. Ei millään feministisillä opeilla, koska ei se näytä tuottavan kuin uudenlaista epätasa-arvoa. Ehkä pitäisi räätälöidä erilaisia ohjelmia ja hieman käyttää positiivistä syrjintää. Käytetäänhän sitä moniin muihinkin ryhmiin. Tosin sen ongelma on, että se saattaa tiputtaa pelkästään omillaan yrittäviä ihmisiä ja syrjintää heitä kohtaan.

Risto Koivula

Teknologian kehitys taitaa lopulta olla sen verran kiinni koodaamistaidosta kuin kirjallisuuden kehitys konekirjoitustaidosta...

Toimituksen poiminnat