TeemuTorssonen

Raha ei saa olla tärkeämpää kuin tuntevien eläinten kärsimys

  • Raha ei saa olla tärkeämpää kuin tuntevien eläinten kärsimys

Tutkimuksen mukaan 90% suomalaisista toivoo parannuksia tuotantoeläinten olosuhteisiin.

Uudistuvan eläinsuojelulain parannukset ovat jäämässä vähäisiksi. Näillä parannuksilla uutta eläinsuojelulakia ei todellakaan voi kutsua moderniksi eläinsuojelulaiksi ja se laahaa pahasti perässä useita Euroopan maita sekä kaikkia Pohjoismaita.

Ihminen pitää toisia eläimiä enemmän tai vähemmän lajityypillistä käyttäytymistä supistavissa olosuhteissa ja aiheuttaa eläimille kärsimystä juodakseen eläimen maidon, nylkeäkseen eläimen turkin tai syödäkseen eläimen kehon ja/tai sisäelimet.

Ansaitsevatko nämä eläimet mielestäsi edes juomaveden?

Totta kai ansaitsevat ja paljon parempaakin! Ihminen vie näiltä eläimiltä kaiken, joten vähintä mitä voidaan tehdä on varmistaa eläimille sellaiset olosuhteet joissa eläin voi hyvin toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. On myös varmistettava että eläimen teurastus ja lopetus on kivuton ja mahdollisimman vähän stressiä tuottava.

Ministeri Lepän esille tuomaa ”hyvinvointivuotoa”(so. pahoinvointivuotoa) ei tapahdu, kun eläinrääkkäyslihalle ja muille huonoille eläintuotteille laitetaan maahantuontikielto.

Täytyy luoda laadukas ja hyvä kotimainen tuotanto sekä ohjata kulutus siihen. Tämä tukee kotimaista taloutta ja maaseutua sekä yrittäjyyttä.

On huono argumentti todeta että kohtelemme teitä huonosti, koska muualla teidän kaltaisia kohdellaan vielä huonommin. Tällä samalla väitteellä on perusteltu niin orjuutta, naisten sortoa kuin lapsienkin hyväksikäyttöä.

Voittojen tekemisen hintana ei saa olla tuntevien elävien olentojen kipu, tuska ja kärsimys.

Suomessa tulisi olla parempi eläinsuojelulaki!

 

PS. Toimin puheenjohtajana Kansallismieliset eläin- ja luonnonsuojelijat ry:ssä ja usea Kelsu ry:n ehdottama parannus ei ole toteutumassa. Kelsu ry:n lausunto eläinsuojelulain uudistamiseen Maa- ja metsätalousministeriölle: https://kelsu.net/2018/03/11/kansallismieliset-elain-ja-luonnonsuojelijat-ryn-lausunto-maa-ja-metsatalousministeriolle-liittyen-uuteen-lakiin-elainten-hyvinvoinnista/

 

(Kuva: By Farm Sanctuary - Source Farm Sanctuary., CC BY 1.0, httpsen.wikipedia.orgwindex.phpcurid=25935380)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Raha ei saa olla tärkeämpää kuin tuntevien eläinten kärsimys"

Miksi ei?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Mm. siksi että jos raha on tärkeämpää kuin tuntevien eläinten kärsimys, tämä onhuonoksi ihmiselle itselleen ja elonkehälle. Vain vääristyneen egon omaava yksilö on tällä tavalla tuhoisa itselleen, ympäristölleen ja todellisuudelle.

Ihmiselle lajityypillinen käyttäytyminen on sivistynyttä ja kehittynyttä olemista, eli esim. järjen, empatian, myötätunnon ja moraalin mukaan elämistä. Näin ihminen voi lunastaa ihmisyyden, eli ihmiseläimen erityispiirteet, eli toisin sanoen lajityypillisen käyttäytymisensä.

Järki, empatia, myötätunto ja moraali ovat juuri ne piirteet mitkä erottavat meidät muista eläimistä.

Jos raha on tärkein, niin silloin ihminen epäonnistuu ihmisenä olemisessa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Päteekö tuo kaikkiin ihmisiin vai vain kristittyihin? Mitä mieltä olet juutalaisten ja muslimien teurastuskäytännöistä?

The Eternal Jew -- Slaughter of the Animals

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #3

Linkkasit sitten Saksan natsien vuonna 1940 tekemän propagandaelokuvan keskusteluun Suomen eläinsuojelulainsäädännöstä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #4

Niimpä. On hyvä tietää, missä on nykyisessä nettikeskustelussa esitettyjen argumenttien alkulähde.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #3

Totta kai pätee kaikkiin ihmisiin.

Juutalaisten ja muslimien teurastuskäytänteet ovat eläinrääkkäystä jota ei tietystikään tule hyväksyä. Uskonto ei ole mikään syy rääkätä eläimiä ja toimia ihmisluonnon vastaisesti sekä tuhoisasti elämää kohtaan.

Eläintuotteet, jotka ovat peräisin eläimestä, jonka lopettamisessa veret on laskettu ilman ennen verenlaskua tehtävää tainnutusta, on asetettava maahantuontikieltoon.

PS. katso postaukseni linkki Kansallismieliset eläin- ja luonnonsuojelijat ry:n lausunto eläinsuojelulain uudistamiseen Maa- ja metsätalousministeriölle: https://kelsu.net/2018/03/11/kansallismieliset-ela...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

"Juutalaisten ja muslimien teurastuskäytänteet ovat eläinrääkkäystä jota ei tietystikään tule hyväksyä. "

Kansallismielisen eläinsuojelijan kannattaisi ottaa selvää mistä puhuu. Suomessa Halal-teurastus tehdään teurastamoilla ja eläin lain mukaan tainnutetaan ennen/samalla kun veri lasketaan. Eläimen kannalta se ei mitenkään poikkea muusta laillisesta teurastuksesta.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen Vastaus kommenttiin #7

Totta kai olen tietoinen Suomen teurastuskäytänteistä. Kommentoija Kejo kysyi mielipidettäni juutalaisten ja muslimien teurastustavoista, ei Suomen teurastustavoista.

Tarkuutta lukemiseen ja koeta tarkastella asiaa muutenkin objektiivisesti ja eläinten sekä eläinsuojelun kannalta.

Älä anna sen hämärtää ajatteluasi, että olet mahdollisesti poliittisesti ja/tai aatteelisesti eri kannalla kuin minä.

Mervi Eskelinen Vastaus kommenttiin #7

Janne: Valitettavasti kaikki halal-teurastukset eivät mene kuin Strömsössä.Alla yksi linkki asiaan. Halal-teurastuksen faktaan perustuvia eläirääkkäysjulkailuisuja löytyy hyvinkin paljon.

mm. Turkulaisen haastattelema Korte-Mattila näkee halal-teurastuksen eläinsuojelullisena ongelmana.

– Eläin tuntee turhaa kipua ja tuskaa, kun sitä ei ole tainnutettu asianmukaisesti ennen pistoa.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/615755-e...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Mikä tahansa laillinen teurastus voi mennä pieleen ja teurastuksia voidaan tehdä myös laittomasti. Ei tämä ole mikään halal- tai kosher -spesifinen kysymys vaikka jotkut sen haluavat sellaisena esittääkin.

Teurastuksia paljon tärkeämpää on eläimen hyvinvointi sen eläessä. Tässä olen blogistin kanssa samaa mieltä, uusi eläinsuojelulaki nykyisellään on huono.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Harvoin olen Persun kanssa samaa mieltä jostain asiasta mutta nyt olen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Samaa asiaa ihmettelin omalta kohdaltanikin, mutta mitä ihmettä tarkoittaa tuo ”kansallismieliset” eläin ja luonnonsuojelujärjestön yhteydessä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Mikä on Kansallismieliset eläin- ja luonnonsuojelijat (KELSU)?
Yhdistyksen tarkoitus on edistää eläinten suojelua ja luonnonsuojelua kansallismielisessä sekä isänmaallisessa hengessä. Lähtökohtanamme on, että kansa ja maa ovat erottamattomat."

Muistan että kun luin tuon ensi kerran, ajattelin että joku on tehnyt persuista parodiaa. Ilmeisesti ei sitten.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #13

Vetää kyllä hiljaiseksi. Torssonen on toki oikealla asialla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #15

Hiljaiseksi vetää kyllä tuokin vuodatus?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sianlihasta maksetaan tuottajalle noin 1.50 euroa/kg (vaihtelee jonkin verran). Esimerkiksi 3 euroa/kg ei vielä kuulostaisi kohtuuttomalta ja siihen hintaan tuottaja jo lukisi vaikka iltasadun jokaiselle porsaalle.

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Esim. luomunaudan jauhelihapaketti ei ole kuin 0.8 - 1.2€ kalliimpi kuin tehotuotantonauta, eli hyvin pieni ero kuluttajahinnassa ja iso ero eläimen elinolosuhteissa. Ja mihin turhempaankin ihminen laittaa rahansa...kahdella paketilla viikossa, hintaero on vain 6.40-9.6€ kuukaudessa...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kasvisruuan käyttöä voitaisiin lisätä myös. Kasvatus kannattaa aloittaa päiväkodeista ja kouluista aina varuskuntiin asti!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Koskeeko huoli myös turkistarhaukseen?

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Totta kai, näillä linjoilla olen:

" Ollakseen jatkossakin laillinen elinkeino, turkistarhauksen olosuhteita täytyy muuttaa sellaisiksi että turkiseläimet voivat toteuttaa tarhaolosuhteissa lajityypillistä käyttäytymistään. Käytännössä tämä tarkoittaa häkkitarhojen muuttamista avoaitauksiksi joissa eläimet voivat olla sosiaalisessa kanssakäymisessä, liikkua vapaasti ja muulla tavoin toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.

Aitauksissa elävien eläinten terveyttä ja hyvinvointia tulee tarkkailla sekä tarpeellinen terveydenhoito varmistaa. Eläinten pyynti/kiinniotto aitauksesta ja lopetus täytyy toteuttaa mahdollisimman kivuttomasti ja stressiä aiheuttamatta.

Sellaisten turkisten maahantuonti tulee kieltää joidenka alkuperäolosuhteet eivät täytä samoja kriteereitä kuin suomalaisten turkisten alkuperäolosuhdevaatimukset ovat."

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Ja suomalaisten turkisten alkuperäsuhdevaatimuksilla tarkoitan kriteereitä yllä esitettyjen muutosten jälkeen, en nykyisiä olosuhteita.

Toimituksen poiminnat